Wigemark pozdravio usvajanje seta zakona o akcizama, bez komentara na optužbe parlamentaraca

15. Dec 2017. | 15:53 | NV
vigemark(15)

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izrazio je zadovoljstvo usvajanjem seta zakona o akcizama u Zastupničkom domu PS BiH. Wigemark je istakao da je odluka posebno važna zbog investicija u infrastrukturu, prije svega autoputeve i ceste, ali i zbog kreiranja pozitivnog ekonomskog okruženja.

On smatra da je ovo put za više privatnih, javnih i direktnih stranih ulaganja. Osvrnuo i se na izjave nekih zastupnika koje su se ticale predsjedavajuće PD PS BiH Borjane Krišto, ali i njega samog. Tačnije, neki od parlamentaraca su Wigemarka označili kao ključnog čovjeka koji je lobirao za usvajanje seta ovih zakona.

“Obraćanje nekih parlamentaraca tokom rasprave bilo je nisko, posebno zbog riječi upućenih predsjedavajućoj Borjani Krišto kao ženi. Svi moraju iskazati poštovanje jedni prema drugima, a reakcije upućene prema meni neću komentirati. Kada vam ponestane argumenata, tada posežete za takvim komentarima. Mi to ne radimo u EU”, rekao je Wigemark.

Ambasador Wigemark pojasnio je efekte koje će set zakona o akcizama i putarinama imati po život građana BiH.

“Ima nekoliko investicija od EBRD-a, Evropske investicijske banke, koje će doći odmah. Tu su i grantovi Evropske komisije, ali i novac poreskih obvaznika EU koji će doći u BiH. To je novac poreskih obveznika za koji smo mi odgovorni, dakle ne radi se o grantovima”, istakao je Wigemark.

 

NV / NAP

Na vrh