Magazin>>

WWF: Požari u Hutovom blatu nisu iznenađenje

28. Oct 2017. | 21:01 | NV
22851521_10214800906397272_72865970_o

Nekad  biser  Hercegovine, Park prirode Hutovo blato se isušuje i guši korovom. Broj ptica selica koje su se nekoć boravile na tom području smanjio se za više od 30% od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a mnoge druge endemske i ugrožene vrste riba i biljaka također su u stalnom padu.

Ali to nas ne bi trebalo iznenaditi, kažu iz WWF-a. Ovo nije nova vijest za svakoga tko obraća pažnju na situaciju u ovom parku prirode od svjestkog značaja. Tokom posljednjih deset godina World Wide Fund for Nature (WWF) aktivno radi na istraživanju stanja u PP Hutovo blato  i zagovara prijeko potrebnu revitalizaciju. Također svake godine u maju, na Dan Hutova Blata, skreću pažnju na hitne izazove s kojima se ovo područje svakodnevno susreće. Pa ipak, Hutovo Blato i dalje gori, a bez neposredne i trajne obnove bit će potpuno uništeno čak i ranije nego su to početne WWF-ove analize pokazivale, a to je do 2050. godine.

“Zato nemojte biti iznenađeni još jednim požarom u močvarnom staništu  – umjesto toga budite šokirani činjenicama da je rješenje ovog problema  1) ostvarivo, 2) nije preskupo, 3) i poznato je već  više od 5 godina – ali još ništa učinjeno kako bi se obnovilo ovo močvarno blago”, poručuju iz WWF-a.

“Razlog zašto se močvarni ekosistem Hutovog blata isušuje je lahko shvatiti. Proizvodnja električne energije preusmjerava vodu dalje od močvarnih područja, više od 50% vode u ljetnom periodu se oduzima Hutovom blatu. Iako je očito da se voda mora nastaviti koristiti za proizvodnju električne energije koju svi koristimo, istovremeno je moguće i spasiti Hutovo blato. U stvari, energetske kompanije već plaćaju ogromne svote novca godišnje u ime “ublažavanja” svojih utjecaja na okoliš. Međutim ova sredstva se u pravilu ne ulažu u revitalizacijske radove na terenu koji su hitno potrebni Hutovom blatu”, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a u Bosni i Hercegovini.

Radi toga kada sljedeći put budete čitali priče o požarima u vlažnim staništima Hutovog blata, ne zaboravite da je to odraz situacije u kojoj naše vlade spas jednog od preostalih čuda prirode ne smatraju prioritetom, poručili su iz WWF-a.

 

NV

Na vrh