Yatsenyuk:"Putin želi ponovno uspostavljanje Sovjetskog Saveza"

Kako se nasilje između pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine nastavlja, premijer ove države Arseniy Yatsenyuk okrivio je predsjednika Rusije Vladimira Putina za sva recentna dešavanja i upozorio ga da nije siguran gdje će sve ovo odvesti

20. Apr 2014. | 21:10 | Dino Zoletić
21923

"Rusija je pokrenula svo ovo nasilje i podržava teroriste u našoj državi", rekao je Yetsenyuk tokom intervjua za NBC. "Ukoliko Rusija povuče svoje snage i bivše KGB agente to bi definitivno smirilo situaciju i stabiliziralo kompletne regije istočne i južne Ukrajine", izjavio je Yatsenyuk.

Premijer je upozorio Zapad kako Rusija ima daleko veće ambicije od onih koje ispoljavaju. "Zapad to ne vidi i ne priznaje, a Rusija radi šta želi", rekao je on.

"Predsjednik Putin ima san da povrati sve teritorije koje je imao Sovjetski Savez. Svakim danom ide sve dalje i dalje, a samo Bog zna koje mu je konačno odredište. Vjerujem da se sjećate njegovog govora u Minhenu kada je izjavio kako smatra da je najveća nesreća prošlog stoljeća upravo disolucija Sovjetskog Saveza. Ja smatram da bi najveća nesreća bila njegovo ponovno uspostavljanje", objasnio je Yatsenyuk za NBC.

"Zbog toga smatram kako trebamo unaprijediti našu vojsku. Moramo je modernizovati, kako agencije za sigurnost tako i vojne snage. Potrebna nam je podrška", dodao je premijer Ukrajine.

U istom javljanju za NBC senator Bob Corker je izrazio zabrinutost zbog svih ovih dešavanja na istoku Ukrajine, rekavši kako se slaže sa Yatsenyukom i dodavši da će istok Ukrajine biti izgubljen ukoliko Zapad ne reaguje na vrijeme.

Na vrh