Yee: Vučić odgovarao Dodika od referenduma, u BiH korumpirani političari ne žele reforme

15. Jun 2017. | 13:50 | NV
33065

Visoki zvaničnik State Departmenta SAD Brian Hoyt Yee rekao je u Senatu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, “privatno i javno” tražio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne održi referendum.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara jučer je na saslušanju u senatskom odboru za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju rekao da je Rusija najviše ohrabrivala Dodika da se održi sporni referendum o Danu RS, koji je zabranio Ustavni sud BiH, dok je Vučić pokušao da spriječi referendum jer destabilizacija BiH nije u interesu Srbije.

“Premijer, sada predsjednik Vučić intervenisao je privatno i javno kod predsjednika RS i rekao da nije u interesu Srbije, da Srbija ne želi da se ilegalni referendum u RS održi. To je ilegalan referendum zato što krši odluku Ustavnog suda, ali ga je liderstvo RS ipak održalo”, rekao je Yee.

On je dodao da da su SAD u tom slučaju imale “podršku premijera Vučića koji je to pokušao da odvrati”.

 

Ruski centar u Nišu mogao bi postati špijunski centar

Yee je rekao da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu jer bi mogao postati “špijunski centar”, ili nešto slično, ako bi dobio specijalni diplomatski status, dodajući da su SAD prenijele vlastima u Beogradu da je važno da Srbija ima punu kontrolu nad svojom teritorijom.

“Jesam zabrinut zbog takozvanog humanitarnog centra, ali ne zbog onoga što je taj centar sada, već šta on može biti ako, kako Rusija traži od Srbije, dobije dobije specijalni diplomatski status”, rekao je Yee.

On je rekao da SAD vjeruju da Rusija nema dobre namjere na Balkanu u ostvarivanju ciljeva zemalja u regionu da se približe EU. “Vjerujemo da Rusija pokušava da spriječi napredak na tom putu”, rekao je Yee.

“Rusija pokušava da spriječi zemlje da se integrišu dalje sa Zapadom, u NATO i EU”, rekao je Yee u razgovoru sa senatorima.

 

Balkan, Rusija i odvajanje RS-a

On je rekao da Srbija treba da odigra konstruktivnu ulogu u regionu, popravi bilateralne odnose, rješi razlike, kao i da normalizuje odnos s Kosovom.

“Ključno je da Srbija bude čvrsto na putu ka članstvu EU, bliže se integriše za Zapadom, da gleda unaprijed, a ne unazad. Srbija je uvijek imala dobre odnose s Rusijom, ali to ne treba da je spriječi da ide u smjeru u kojem je već po trgovini i investicijama”, rekao je Yee.

Yee je rekao da ne zna da li Rusija želi da se RS odvoji od BiH, jer bi to bilo nasilno i destabilizujuće, ali da je u “ruskom interesu da zemlje stagniraju”.

 

U BiH su korumpirani političari koje ne žele reforme

On je rekao da lideri u BiH mogu da sprovedu reforme za približavanje EU, ali da mnogi to ne žele jer bi time izgubili politički i finansijski uticaj.

“BiH je zarobljena zemlja u rukama korumpiranih političara koji ne žele da prepuste vlast”, rekao je Yee.

 

Jačanje Rusije na Balkanu

Yee je rekao da je primjetno povećanje ruskih aktivnosti na Balkanu, poput izbora u Crnoj Gori s ciljem da se ometu izbori, što je, kako je naveo, u saglasnost s pokušajima Moskve da se mješa u izbore u čitavom svijetu pa i u SAD, kao i s naporima da se spriječe zemlje da uđu u NATO.

“Vidimo to kroz retoriku, dezinformisanje i medije koje podržava Rusije, pokušaje da se širi ideologija koja je direktno protiv NATO i Zapada”, rekao je Yee.

On je rekao da su sve zemlje koje žele da uđu u EU i NATO svjesne aktivnosti Moskve i da SAD rade s balkanskim zemaljama na ograničavanju, kako je naveo, “malignog uticaja Rusije”.

“Trend je zabrinjavajući, ali ne znači nužno da gubimo i Rusija shvata da su zemlje otporne”, rekao je Yee i spomenuo Crnu Goru i Makedoniju.

Povodom situacije na Zapadnom Balkanu, on je rekao da su unutrašnji problemi zemalja regiona otvorili vrata vanjskim prijetnjama, kao što je Rusija, i dodao je da je posebno zabrinjavaju “ruski maligni uticaj u Evropi prikrivena, ili poluprikrivena, podrška političkim partijama” kroz propagandu i dezinformisanje.

Yee je rekao da Moskva koristi veliku zavisnost regiona od ruskog gasa, endemsku korupciju i slabu vladavinu prava, slab medijski sektor, postojeće oslanjanje na ruski vojnu opremu, etničke razlike i nerješene političke i teritorijalne sporove da izvrši pritisak na vlade i partije i obeshrabri reforme za približavanje Zapadu.

On je rekao da su SAD razvile obuhvatni pristup za smanjenje ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu i dodao da će podrškom za Trans-jadranskog gasovoda, terminala za tečni prirodni gas na Krku, kao i bugarsko-srpski interkonektor pomoći balkanski zemljama da uvoze gas iz više izvora, čime treba da se ograniči uticaj Moskve.

“Rusija je izgleda manje zainteresovana za unapređenje ekonomskog razvoja i dobre vladavine na Zapadnom Balkanu, nego da zadrži ili oslabi region koji je i dalje u nesigurnom stanju poslije godina sukoba”, rekao je Yee.

 

Zapadni Balkan ima mnoštvo problema

Na Zapadnom Balkanu postoje brojne prijetnje, pošto su zbog unutrašnjih slabosti zemlje izložene vanjskim opasnostima krhke institucije, manjak vladavine prava, slaba uprava i neslobodni mediji su olakšali endemsku korupciju koja je zahvatila skora svaki aspekt društva, rekao je Yee.

Drugi izvor zabrinutosti na Zapadnom Balkanu je nasilni ekstremizam, rekao je Yee i dodao da je, prema javnim izvještajima, 750 do 950 stranih boraca, uglavnom iz BiH, Albanije, Kosova i Makedonije, otišlo u u Siriju i Irak od 2012. godine, mada je broj stranih terorista značajno smanjen u posljednje dvije godine. Dodao je da su vlade tih zemalja svjesne probleme i da SAD sarađuju s njima.

Govoreći o ekonomskim temama zamjenik pomoćnika državnog sekretara rekao je da uslovi za investiranje u mnogim zemljama Zapadnog Balkana nisu zadovoljavajući.

To je jedan od razloga zbog čega State Department ne može da ih preporuči američkim kompanijama, rekao je Yee jučer na saslušanju u senatskom odboru za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju.

“Međutim mi uvijek unesemo dozu opreza kad govorimo s kompanijama, pošto u mnogim slučajevima okruženje, uslovi za investicije nisu po standardima za koje mislimo da treba promovisati”, rekao je Yee.

 

NV / Beta

Na vrh