Za dnevnicu manju od dolara žene suše najljuću čili papričicu na svijetu

Žene Bangladeša svakog dana u blizini rijeke Jamuna više od 10 sati dnevno provode sušeći na hiljadečili papričica, začinske biljke koja je neizostavan dio mnogih jela i umaka širom svijeta

28. Feb 2016. | 22:25 | A.S
55345

Nakon berbe, čili papričice na desetine žena i djece redaju na velike betonske ploče koje uvijek moraju biti smještene na suncu. Od jakih sunčevih zraka žene i djeca najčešće se štite pokrivalima za glavu u vidu platna ili jednostavno, drže otvorene kišobrane.

Budući kako većinu dana provode na betonskim pločama razvrstavajući papričice, majkama se pridružuju djeca koja, sušeći čili, rade i svoje školske zadatke, prenosi Klix.ba

Fotoreporter Anadolije boravio je u siromašnom mjestu Gaibandha, koje je od glavnog grada Bangladeša Dhake udaljeno oko 240 kilometara, i tu zabilježio tradicionalno sušenje čili papričica.

Inače, ovo je najsiromašniji kraj Bangladeša, kojeg svake godine zahvate velike poplave nakon monsunkih kiša.

Glavni prihod stanovništa je onaj od uzgoja i sušenja čili papričica.

Međutim, žene zaposlene u ovoj oblasti imaju ograničen ili nikakav pristup tržištima ili finansijama i veoma skromne prihode. Za više od 10 sati rada dnevno one dobiju manje od jednog američkog dolara.

Sa druge strane, čili papričice, poznate po svom ljutom okusu, izvoze se i prodaju iz Bangladeša po visokoj cijeni. Naime, najljuća čili papričica na svijetu je jolokia, a uzgaja se upravo u Bangladešu.

Poznato je kako su veliki ljubitelji papreno ljutih jela Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari, ali se čili papričica kao začin koristi u skoro svim dijelovima svijeta, piše Večernji.

Na vrh