Za Dodika nema kriminala u "slučaju Bobar banke", Bosić traži odgovornost

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da su "dešavanja" u Bobar banci, koja je u likvidaciji, "prouzrokovana činjenicom da je njen vlasnik umro" te ne misli da su u nezakonitosti u bankarskom sektoru RS-u, zbog kojih je jučer Tužilaštvo BiH naredilo hapšenja deset osoba, umiješani odgovorni u Agenciji za bankarstvo i Investiciono-razvojnoj banci RS-a

1. Apr 2016. | 20:46 | S.M
57015


"Udari na banke i finansijske institucije u RS-u usmjereni su na njeno potpuno razvlašćivanje kako bi se sistem finansijskog odlučivanja premjestio iz RS-a", ustvrdio je Dodik novinarima u Bijeljini.

Optužio je predstavnike iz RS-a u vlasti na nivou BiH da „zloupotrebljavaju te organe na štetu RS“.

"Predsjednik RS-a Milorad Dodik se svojim izjavama, nažalost, jasno stavlja na stranu kriminala", kazao je na Dodikove kritike predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić.

"Ako Tužilaštvo kaže da se radi o 123 miliona pronevjerenih maraka, neko mora biti odgovoran i kriv za to. Sve jasnije postaje da iza svega toga ipak stoji vrh Republike Srpske, jer toliko miliona maraka da nestane nije bilo moguće bez podrške institucija", kazao je Bosić.

Napominjući da je za slučaj Bobar banke nadležno Tužilaštvo BiH i SIPA, jer je Tužilaštvo RS-a proglašeno nenadležnim, Bosić ističe da se Savez za promjene zalaže da krene borba protiv kriminala i korupcije.

U akciji "Lavina“ SIPA je jučer uhapsila Slavicu Injac, direktoricu Agencije za bankarstvo RS-a i Snežanu Vujnić, direktoricu IRB-a, te još osam osoba iz Bobar banke.

Istraga se nastavlja protiv 24 osobe, osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzročena šteta od oko 123 miliona KM te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno uzdrman bankarski sistem u Bosni i Hercegovini.

(Agencija FENA)

Na vrh