Za izazivanje požara u FBiH i do tri godine zatvora

U Bosni i Hercegovini gori na nekoliko lokacija. Najteže je u Bosanskom Grahovu i Bileći gdje lokalne vlasti mole za pomoć helikoptera, jer su sami nemoćni pred vatrenom stihijom

21. Jul 2015. | 20:29 | S.M
44219


Požar je kod Trebinja prije nekoliko dana progutao stotine hektara rastinja i šume. Gorjelo je i u Međugorju, zatim u Zvirovićima kod Čapljine, u Miletini kod Ljubuškog, u Gornjem Gracu kod Širokog Brijega, u Rakovici kod Sarajeva…

Najteže je u susjednoj Hrvatskoj. Slike sa poluotoka Pelješca izgledaju zastrašujuće nakon što je ovo mjesto poharao požar.

Jutarnji list javlja da požari su koji buknuli u subotu kasno popodne na otoku Korčuli, gdje je spaljeno oko petstotinjak hektara šume i u ponedjeljak navečer na Pelješcu gdje je izgorjelo više od 400 hektara površine još aktivni i nisu pod kontrolom.

Ivica Šimić, komandant Vatrogasne jedinice u Ljubuškom rekao je medijima da sve upućuje na to da požare u Ljubuškom izaziva piroman, koji dnevno pali vatru na tri mjesta.

Prema krivičnom zakonu Federacije BiH zbog izazivanja požara možete dobiti zatvorsku kaznu od tri mjeseca do tri godine. Stoga, upozoravaju iz vatrogasnih brigada, oprezno sa vatrom na otvorenom.

(Agencija NAP)

Oznake: > >

Na vrh