Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mjesto među susjedima

21. Nov 2017. | 11:57 | NV
zaev-brnabic-ap-dvojnovic_620x0

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusjedski i da su eurointegracije vanjskopolitički prioritet obje zemlje.

Poslije razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju “sada kao i prije” povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

Zaev je rekao da je sa srbijanskom premijerkom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da je Makedonija podržala prijedlog da sjedište Sekretarijata za transport u okviru Berlinskog procesa bude u Beogradu.

On je naglasio da je bilo riječi i o ekonomskoj saradnji koja je ocijenjena kao dobra, a premijer Makedonije je naveo da je Srbija na trećem mjestu trgovinskih partnera Makedonije sa razmjenom od oko 700 miliona dolara godišnje.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da su posjete na najvišem nivou veoma važne za zaštitu nacionalnih manjina, makedonske u Srbiji i srpske u Makedoniji i da je Makedonija prihvatila inicijativu Beograda za otvaranje kulturnih centara Makedonije i Srbije u Beogradu i Skoplju. On je rekao se prava manjina konstantno unaprijeđuju i da se svi koraci preduzimaju u tom smjeru. Zaev je pohvalio saradnju dvije zemlje po pitanju korištenja jezika.

“Ima još da se radi. Mi smo bliski narodi, imamo mnogo zajedničkog, historiju i prijateljstvo. Političari moraju da prate potrebe građana i stvaraju perspektive”, naveo je Zaev.

Prema njegovim riječima, Makedonci Srbiju stavljaju na prvo mjesto među susjedima, o njoj imaju najbolje mišljenje i sa Srbijom žele najbolje odnose.
 

Brnabić: Krajem februara ili početkom marta sjednica dvije vlade

Predsjednica Vlade Srbije Ana Branbić izjavila je danas je sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim dogovoreno da se krajem februara ili početkom marta naredne godine održi zajednička sjednica dviju vlada i naglasila da je njegova posjeta važna za cijeli region i produbljivanje saradnje dvije zemlje.

“Reginalna saradnja i regionalno povezivanje je veoma važno, jer bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija Zapadnog Balkana”, rekla je Branabić poslije sastanka sa Zaevim u Palati “Srbija”.

Ona je rekla da će na zajedinčkoj sjednici sledeće godine biti potpisano nekoliko važnih ugovora i dodala da će se Srbija i Makedonija posvetiti jačanju ekonomske saradnje dvije zemlje.

“Posjeta je dobar signal za sve naše dalje projekte, mislim da je to dobar signal koji govori o tome da sva međusobono otvorena pitanja treba da rješavamo dijalogom i to je pravi korak u dodatnog ekonskog i trgovinskog povezivanja”, rekla je ona.

Branbić je zahvalila Zeavu na podoršci koji su pružili da Srbija bude sjedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope i dodala da je Srbija uzvratila podrškom organizovanja Vijeća digitalizacije u Skoplju u narednoj godini.

Ona je kazala da su se na sastanku fokusirali na unaprijeđenju rada uprava carina, kako bi olakšali promet roba između Srbije i Makedonije, ali i velikih infrastrukturnih projekata, kao što je završetak Koridora 10, izgradnja pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje i gasne konekcije Vranje Kumanovo.

Brnabić je kazala da se velika pažnja psovećuje kulturnoj saradnji i značaju prava makedonske manjine u Srbiji.

 

NV / Beta / foto Tanjug /AP/ D. Vojnović

Na vrh