Zaev ubijeđen da će formirati vladu, građane pozvao na mir

16. Dec 2016. | 09:41 | NV
291045

Lider opozione SDSM Zoran Zaev ubijeđen je da će koalicija okupljena oko te stranke formirati novu makedonsku vladu, te je najavio žalbu Ustavnom sudu ako Državna izborna komisija odbije prigovore na izborni proces i pozvao građane da konačni ishod sačekaju mirno i staloženo tako da, kako je rekao, nikome ni dlaka s glave ne smije da zafali.

Prema zvaničnim podacima Državne izborne komisije na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji u nedelju SDSM je osvojila 49 poslanička mandata, a vladajuća VMRO-DPMNE, koja okuplja 25 stranaka, bivšeg premijera Nikole Gruevskog 51 mandat.

I dok DIK razmatra prigovore stranaka na izborne nepravilnosti od kojih je osam podnio SDSM, Zaev je svojim simpatizerima poručio da je siguran da Gruevski neće formirati novu vladu i pozvao ih na strpljenje do konačne odluke.

Podsjetio je da će o konačnim rezultatima odlučivati Ustavni sud.

Do tada, Zaev je građane pozvao na staloženost i smirenost tako da, kako je rekao, nikome ni dlaka s glave ne smije da fali.

“I meni je jasno i Gruevskom je jasno da, bez obzira na ishod rezultata DIK, taj u Makedoniji ne može da formira vladu”, rekao je Zaev, prenijeli su makedonski mediji.

Istakao je da je odluka Ustavnog suda formalno pravni proces koji mora da bude transparentan.

Kazao je da je u redovnoj komunikaciji sa liderom VMRO-DPMNE, Nikolom Gruevskim iako ih javnost smatra neprijateljima.

“Gruevski i ja se ne gledamo preko nišana i nema među nama uperenih pušaka. Mi sjedmo zajedno, mi razgovaramo zajedno, mi odlučujemo o Makedoniji, iako smo suparnici…”, rekao je Zaev.

 

NV / Tanjug

Na vrh