Zaharova osudila medijsko zataškavanje humanitarne krize u Mosulu

17. Mar 2017. | 08:00 | NV
1163675

Svjetski mediji su zataškavali humanitarnu krizu u Mosulu, mišljenja je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi TASS.

“Mišljenja sam da je očito da je situacija u Mosulu krivo predstavljena na ovaj ili onaj način. Televizijske stanice i novine su pod direktnim uticajem, bez sumnje oni su politički pristrasni”, rekla je Zaharova.

“Članci koje smo čitali potpuno igrorišu patnju lokalnog stanovništva i razloge koji su doveli do tragedije. To ograničeno jednostrano pokrivanje vojne situacije u Mosulu je potpuno drugačije od onoga što smo vidjeli tokom ofnazive sirijske armije za oslobođenje Halepa od terorista i militanata”, istakla je Zaharova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uskoro će objaviti moguće naslove tekstova koji bi se mogli koristiti za izvještavanje o Mosulu. Na taj način želi se ohrabriti medije da nepristrasno govore o situaciji u Mosulu, rekla je Zaharova. Ona je rekla da je to neuobičajan potez ruske diplomatije, ali pomenuti naslovi biće zasnovani na činjenicama i da to rade zbog potpunog ignorisanja stanja u Mosulu od strane urednika medija.

Podsjetimo, 16. oktobra prošle godine počela je operacija oslobađanja Mosula od terorista ISIL-a. Operaciju vodi iračka vojska potpomognuta američkim instruktorima i avionima, dok zapadno od Mosula u obližnjim mjestima djeluju šiitske milicije, budući da je Mosul sunitski grad i plan je bio da u samom grad djeluju jedinice iračke vojske kako bi se izbjegli sektaški obračuni.

Ova višesmječna borba za Mosul dovela je do velikih razaranja i patnje civila, ali sve to nije bilo dovoljno da Mosul zauzme naslovnice najvećih svjetskih medija.

 

NV

Na vrh