Zaharova: Velika Britanija frustrirana zbog Sirije, zato ljutito reaguje

17. Mar 2018. | 19:16 | NV
zaharova

Rusija smatra da su ljutite reakcije Velike Britanije povodom slučaja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije povezane sa ratom u Siriji, javlja AP.

Britanija oštro reaguje prema Rusiji zbog toga što je frustrirana vojnim napretkom sirijskih vladinih snaga, koje imaju podršku Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, prenosi Tanjug.

Uz rusku pomoć, sirijske snage su pojačale ofanzivu na područja pod pobunjeničkom kontrolom u Siriji, prilikom čega službeni Damask širi kontrolu.

Zaharova je, također, rekla Zapad pokušava odvrati pažnju od stvari koje su u radili u Iraku i Siriji, a Velika Britanija mora nekako da pokaže svijetu da Rusija nije mirotvorac, već igra svoju igru, rekla je za rusku televiziju “24” portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Ona je ponovila da Rusija demantuje bilo kakvu umješanost u napad na Skripalja i njegovu kćerku.

Istovremeno je demantovala da nervni agens “novičok” postoji, za koji Britanci kažu da je korišten u napadu, prenosi AP. Zaharova je rekla da zemlja porijekla “novičoka” može biti sama Velika Britanija, odnosno Češka, Slovačka, Švedska ili SAD. Kako kaže, te su zemlje krajem 1990-ih godina intenzivno testirale “novičok”.

Tenzije između Londona i Moskve rastu, a već su obje strane saopštile da će protjerati diplomate druge strane. Rusiju za trovanje bivšeg špijuna terete i druge države Zapada, poput Sjedinjenih Američkih Država.

 

NV

Na vrh