Zajednička komisija nije postigla konsenzus o bosanskom jeziku u RS

26. Mar 2018. | 16:35 | NV
foto 2

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata nisu postigli konsenzus o amandmanima Kluba Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, pa se predmetni akt upućuje Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na dalje odlučivanje.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u Zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija pojasnio je ranije da su uložili tri amandmana na ovaj zakon, kojim traže da se kao nazivi jezika u zakonu navede – srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara na sjednici Narodne skupštine RS-a.

 

NV / NAP

Na vrh