Zajedničke vojne vježbe SAD i Katara: Katar kupuje američko oružje u vrijednosti od 12 milijardi dolara

15. Jun 2017. | 07:55 | NV
Uss_Dwight_D._Eisenhower

Dva broda američke ratne mornarice uplovila su u luku u Dohi, gdje će zajedno sa mornaricom Katara uzeti učešće u zajedničkim vojnim vježbama, javlja Reuters pozivajući se na katarsku agenciju QNA.

Iz Pentagona je saopšteno prošle sedmice da je američka vojska zahvalna Kataru što je tamo ugostio američku vojnu bazu važnu za “trajnu posvećenost regionalnoj sigurnosti”, podsjeća Reuters. U toj bazi, a koja je najveća američka baza na Bliskom istoku, smješteno je 11 hiljada američkih vojnika i više od 100 aviona.

Isti izvor dodaje da nije jasno da li je predstojeća vojna vježba dogovorena prije izbijanja krize  između Katara i Saudijske Arabije i drugih arapskih država.

 

Katar kupuje američke avione u vrijednosti od 12 milijardi dolara

Jučer je Bloomberga, a kasnije i Reuters, javio da je Katar potpisao sporazum o kupovini američkih aviona F-15 u vrijednosti od 12 milijardi dolara. O potpisivanju ugovora javnost je obavjestio katarski ministar odbrane Khalid al-Attiyah .

Bloomberg, pozivajući se na svoje izvore, kaže da se radi o kupovini 36 američkih aviona F-15.

Prodaja oružja će povećati “interoperabilnost” vojske Katara i vojske Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je Pentagon.

U novembru prošle godine, podsjeća Reuters, SAD su Kataru odobrile prodaju aviona F-15QA za 21,1 milijardu dolara, a primarni dobavljač bi bila kompanija Boeing. Međutim, Boeing je odbio da to komentariše.

Podsjetimo, još u petak je Donald Trump optužio Katar da finansira terorizam na “visokom nivou” i dao podršku Saudijskoj Arabiji u njenoj diplomatskoj ofanzivi protiv Katara.

Prošlog mjeseca, tokom posjete Donalda Trumpa Rijadu, potpisani su ugovori o prodaji američkog oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od nekoliko desetina milijardi dolara.

 

NV

Na vrh