Zajednički naučni radovi pakistanskih akademika i ambasadora Makarevića

22. Feb 2017. | 16:40 | NV
nedim_makarevic_predavanje

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević održao je predavanje o BiH na prestižnom pakistanskom univerzitetu COMSATS Institute of Information Technology (CIIT) u Islamabadu, piše Fena, a prenose lokalni mediji.

Predavanju su prisustvovale brojne zvanice iz akademskog i političkog života Pakistana.

Prvi dio je bio rezerviran isključivo za pitanja o i oko BiH na kojem su najviše insistirali instituti pri COMSAT univerzitetu budući da situaciju u BiH prate pojedini naučni instituti, odnosno političko- geostrateški istraživački centri.

Drugi dio predavanja je bio isključivo vezan za nauku.

Naime, ambasador Makarević je naglasio da je skupa s timom pakistanskih naučnika pri COMSATS univerzitetu do sada objavio nekoliko naučnih radova koji su objavljeni diljem svijeta te da je u pripremi knjiga koja će biti zbir naučnih radova pakistansko-bosanskohercegovačke akademske saradnje.

Svi dosadašnji radovi su predstavljeni pojedinačno kao i način/metodika istraživanja.

Radovi su objavljeni u naučnim žurnalima Rusije (European Researcher), Slovačke (European Journal of Social and Human Sciences) i Turske (International Journal of Finance & Banking Studies).

Na predavanju su bili prisutni i ambasadori Kanade, Austrije, Njemačke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Holandije i drugih zemalja.

 

NV / Fena

Na vrh