Zaposlenje u Njemačkoj na poslovima njegovatelja samo putem Agencije za rad i zapošljavanje

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine skrenula je danas pažnju građanima BiH da su se u posljednje vrijeme javili posrednici pri zapošljavanju koji obećavaju građanima zaposlenje u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja, te da naplaćuju te usluge posredovanja od građana

2. Oct 2014. | 13:58 | Z.P
29506

Također, navodi se da su različite institucije počele da organiziraju kurseve za njegovatelje gdje se građanima obećava da će se sa takvim kursevima moći zaposliti u SR Njemačkoj.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, stoga, upozorava građane da imaju u vidu da je zapošljavanje bh. građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja trenutačno moguće jedino putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, jer je to tako definirano međudržavnim dogovorom između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Pri tome se moraju poštovati kriteriji koje je odredila njemačka strana, a to su diploma javne ustanove o završenoj srednjoj medicinskoj školi opšteg smjera ili smjera za pedijatrijskog tehničara, znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, te šest mjeseci rada u struci nakon diplomiranja.

Svako drugo posredovanje na ovim poslovima za SR Njemačku neće moći rezultirati zaposlenjem u toj državi.

Isto tako pohađanje i završavanje određenih kurseva ili obuka koje organiziraju privatne ustanove ili neke druge institucije van redovnog obrazovnog sistema neće moći rezultirati zapošljavanjem građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja.

Iz Agencije ujedno upozoravaju građane BiH da se usluge posredovanja od privatnih fizičkih osoba ili pravnih subjekata koji obavljaju usluge posredovanja mogu naplatiti samo od poslodavca, a nikako od nezaposlenih osoba, što je regulisano zakonima koji tretiraju ovu oblast.

"Zbog toga apelujemo na građane da od svakog privatnog posrednika u zapošljavanju traže na uvid dozvolu za posredovanje, te da ako posrednik u zapošljavanju traži bilo kakvu novčanu naknadu od nezaposlene osobe te slučajeve prijave ministarstvu rada ili nadležnim inspekcijskim organima", zaključuje se u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh