Zarif: Napada nas Trump iz Saudijske Arabije, bastiona demokratije i umjerenosti

22. May 2017. | 08:02 | NV
zarif

Američki predsjedink Donald Trump boraveći u posjeti Saudijskoj Arabiji, gdje je sklopio ugovore u oblasti vojne industrije i drugih privrednih grana u visini od nekoliko stotina milijardi dolara, osvrnuo je se i na saudijskog rivala – Iran. Trump je Iran opisao kao prijetnju regiji, izvoznika terorizma i pokrovitelja različitih zločina širom Bliskog istoka.

Trump je dalje dodao da je Iran sponzor sektaškog nasilja između muslimana i pozvao druge nacije da izoluju Iran.

Ubrzo nakon Trumpovih izjava oglasio se iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif i to putem Twittera. On je napisao slijedeće: “Iran – svjež s izbora, napadnut je od strane američkog predsjednika iz toga (Saudijske Arabije) bastiona demokratije i umjerenosti. Vanjska politika, ili jednostavno muzu Saudijsku Arabiju za 480 milijardi dolara?”, prenosi Press TV.

Zarif je, prije toga, za jedan online medij iz Londona “posavjetovao” Trumpa da se razgovara u Rijadu o tome kako će izbjeći novi 11. septembar, aludirajući da su saudijski državljani bili uključeni u najveći teroristički napad na američkom tlu – 11. septembra 2001. godine.

Iran i Saudijska Arabija redovno razmjenjuju teške riječi. Prije dvije sedmice ministar odbrane Saudijske Arabije je poručio da će rat protiv Irana biti vođen u toj državi, a ne u Saudijskoj Arabiji, na šta mu je iranski ministar odbrane poručio da će uništiti sve u Saudijskoj Arabiji osim Meke i Medine.

Iran i Saudijska Arabija se sukobljavaju za premoć na Bliskom istoku, a Sjedinjene Američke Države su decenijski saveznik zvaničnog Rijada.

 

NV / foto Press TV

Na vrh