Zarif: Porazili smo ISIL kojeg su naoružali Saudijska Arabija i SAD

27. Jan 2018. | 07:59 | NV
zarif_iran

Verbalni okršaji saudijskih i iranskih političkih lidera ne prestaju. Nakon što je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, na forumu u Davosu, rekao da Iran promoviše “viziju mraka”, a Saudijska Arabija promoviše “misiju svijetla”, reagovali su i iz Irana, prenosi Press TV.

“Na Bliskom istoku imamo dvije vizije koje se takmiče. Viziju svijetla i viziju mraka. Vizija mraka je sektaštvo koje pokušava da obnovi imperiju uništenu hiljadama godina prije, koja koristi sektaštvo i terorizam sa namjerom da se upliće u unutrašnje poslove drugih država”, rekao je Jubeir.

Nakon toga oglasio se iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif koji je na svom Twitter profilu napisao da ne postoje “alternativne činjenice” koje će umanjiti iranski uspjeh u pobjedi na ISIL-om.

“Nema dovoljno “alternativnih činjenica” od strane Trumpa&Co odjela, “vizije svijetlosti” koju pokreće Kraljevina Saudijska Arabija, ili američko pripisivanje zasluga za poraz ISIL-a, koje će promjeniti činenjice da je: 1. Iran pomogao narodu Sirije i Iraka da poraze ISIL i 2. Da su Sjedinjene Države i Kraljevina Saudijska Arabija naoružale ISIL.”

 

NV

Na vrh