Zarif: Washington prijeti uništenjem čovječanstva

4. Feb 2018. | 15:40 | NV
javadzarif

Nova američka nuklearna politika “približava čovječanstvo uništenju”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Twitteru.

SAD su u petak objavile da žele da pribave novo nuklearno oružje male snage, navodeći kao razlog rusko naoružavanje u tom domenu.

Ta objava je izazvala strah od novog širenja nuklearnog oružja i povećanog rizika od nuklearnog sukoba.

“Američka nuklearna strategija pokazuje povećanu zavisnost od nuklearnih bombi, što je kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja”, naveo je Zarif.

Prema njegovim riječima, “Trumpova (predsjednika SAD Donalda) tvrdoglava riješenost da ubije iranski nuklearni sporazum potiče iz iste opasne nesmotrenosti”.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja je potpisan 1968. godine, a na snagu je stupio dvije godine kasnije. Njegove potpisnice su gotovo sve države svijeta, a u preambuli sporazuma se navodi “namjera” potpisnica da “što prije zaustave trku u nuklearnom naoružanju i preduzmu mjere za nuklearno razoružanje” da bi se vremenom postigla “eliminacija nuklearnog oružja”.

Iranski nuklearni sporazum je potpisan 2015. godine i njime je Iran pristao na ograničenje svog nuklearnog programa u zamjenu za postepeno ukidanje međunarodnih sankcija.

Donald Trump se protivi sporazumu s Iranom i više puta je prijetio da će povući SAD iz njega dok Evropljani smatraju da je taj sporazum najbolji način da se spriječi da Iran razvije sopstveno nuklearno oružje.

 

NV / Beta

Na vrh