Zašto je BiH pod žestokim pritiskom: Srbija sebi čisti put jer se sprema za reviziju presude!

27. Jan 2017. | 22:54 | NV
mladic(7)

Nekako po automatizmu svi, od političara do medija i u BiH i u Srbiji, kako ističe vrijeme za revidiranje tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, postavljaju isključivo samo jedno pitanje – da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju, piše Patria.  

Prije deset godina, haški sud je donio presudu kojom je Srbija, što je jedinstven slučaj u svijetu, proglašena krivom jer nije spriječila genocid  za koji je znala, a potom ni kaznila izvršioce. Srbija je postala prva zemlja koja je po ocjeni suda prekršila Konvenciju o genocidu.

Obje strane, i tužitelj BiH i tužena Srbija, imaju pravo podnijeti zahtjev za reviziju. No, o tome se uopšte ne govori. Samo se potencira BiH.

U žiži javnosti je izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je najavio reviziju ukoliko advokatski tim prikupi nove dokaze, te oštre reakcije njegovog kolege iz Predsjedništva Mladena Ivanića, predsjednika RS Milorada Dodika, kao i šefa srbijanske diplomatije Ivice Dačića koji se tome protive.

Ivanić smatra da je to novi uvod u krizu, koja nikom ne može koristiti. Treći član kolektivnog šefa države Dragan Čović (očekivano) poručuje da ne trebaju nikakve revizije.

Naravno, tu je i oštar Dačićev odgovor.

“Ako do te tužbe, ipak, dođe, Srbija će upotrijebiti sva pravna sredstva da i ovoga puta izađe kao pobjednik. Ne možemo da se pred kamerama ljubimo i grlimo, da se samo deklarativno zalažemo za stabilnost i mir u regionu, a da oni pišu nove tužbe. Ako nam udare šamar, neka ne očekuju da im okrenemo i drugi obraz”, kaže Dačić.

Indirektno, Dačić je poručio da ni Srbija ne sjedi skrštenih ruku.

I njihov pravni tim, prema informacijama novinske agencije Patria, intenzivno radi na podnošenju zahtjeva za reviziju presude, kojom je Srbija označena krivom za nečinjenje.

Iako je naravno poraz svjetskih razmjera kada Međunarodni sud pravde osudi jednu državu jer ništa nije poduzela na sprječavanju genocida, Dačić slijedeći matricu „poraženog pobjednika“ govori da je i presuda iz 2007. bila u korist Srbije, i pored toga što odlično zna da je to ogromna mrlja koju moraju da nose zauvijek.  

Žestokim političkim presingom u ovih mjesec dana koliko je ostalo do isteka roka za podnošenje zahtjeva za reviziju, Srbija nastoji obeshrabriti BiH u njenim nakanama, i time sebi ostaviti čist prostor kako bi samo oni podnijeli zahtjev za reviziju presude, te time pokušali upotpunosti se osloboditi od „grijeha“ iz prošlosti.

Sada je za očekivati da će službeni Beograd, preko Dačića, ali i uvijek spremnog ministra Aleksandra Vulina pojačati pritisak na Izetbegovića i probosanske snage u BiH koje rade na prikupljanju dokaza za reviziju tužbe.

Ne bi trebalo iznenaditi ni da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ukoliko se podnošenje zahtjeva za reviziju dogodi prije njegove posjete, teatralno u svom stilu, a potpomognut premijerom Aleksandrom Vučićem otkaže demonstrativno dolazak u Sarajevo. 

NV / nap.ba

Na vrh