Zašto se ne sankcioniraju greške koje se ponavljaju u radu institucija?

Neprihvatljivo je da niko nije odgovarao zbog negativnih revizorskih izvještaja o radu institucija javnog sektora u Republici Srpskoj, ukazali su sinoć poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a

10. Feb 2015. | 08:35 | S.K
36163

Uime Srpske demokratske stranke (SDS) Tomica Stojanović je rekao da je apsurdno da je bivši ministar, čiji je rad u Ministarstvu poljoprivrede ocijenjen negativno, nakon toga imenovan za savjetnika entitetske premijerke.

Opozicija smatra i da je, zbog negativnosti na koje su ukazali revizori, više izvještaja o radu ministarstava i entitetskih organa u RS trebalo da dobije negativnu ocjenu.

“Zašto nam služe institucije za provođenje zakona, ako se ne bave negativnim revizorskim izvještajem u kojem je navedeno kršenje zakona”, upitao je i poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica.

I nezavisni poslanik Ilija Stevančević izrazio je čuđenje zašto se ne sankcioniraju greške koje se ponavljaju u radu institucija, a na njih iz godine u godinu ukazuje revizija.

Predložio je da se održi i posebna sjednica Vlade RS-a kako bi se donijele mjere za prevazilaženje uočenih grešaka.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović replicirao je opoziciji, ističući da on kao ministar pravde ne može utjecati na to ko će biti procesuiran.

Kazao je i da se otklanjaju greške koje u radu institucija RS-a uočava revizija.

Prije poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini RS o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji Konsolidiranog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za 2013. godinu, glavni revizor Duško Šnjegota je rekao da ovaj dokument obuhvata 46 pojedinačnih izvještaja, od kojih je 16 ocijenjeno pozitivnom ocjenom, 23 su izvještaji s rezervom, a sedam negativnih.

Konsolidirani izvještaji o izvršenju entitetskog budžeta za 2013. i prvo polugodište 2014. godine nisu izazvali interesovanje poslanika i gotovo su "prošli" bez rasprave u parlamentu.

Opozicija je ukazala da se i ovi izvještaji razmatraju sa zakašnjenjem, jer "vlast očigledno nije željala da budu na dnevnom redu u prošloj izbornoj godini".

U nastavku zasjedanja bilo je riječi o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji zbirnog finansijskog izvještaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za 2013.godinu, a ovaj, kao i naredni izvještaj o radu „Željeznica RS“ za 2012. godinu dobili su negativno mišljenje revizora.

Parlament je radio do kasno sinoć zbog obimnog dnevnog reda ove redovne sjednice, kao i novog posebnog zasjedanja o izjavi Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH, koje bi trebalo da se održi u srijedu u poslijepodnevnim satima.

Na vrh