Zastupnik Dennis Gratz: Kako HT Mostar i Vlada Federacije odlučuju koje klubove sponzorisati?

14. Jan 2017. | 18:11 | NV
Gratz

Federalni zastupnik Dennis Gratz reagirao je na vijest o Odluci Vlade Federacije BiH kojom daje saglasnost na sponzorske ugovore JP “Hrvatske telekomunikacije” d.o.o. Mostar sa HŠK Zrinjski u iznosu od 300.000 KM i NK Široki Brijeg od 240.000 KM.

“Zatražit ćemo informacije o tome po kojem kriteriju baš HT Mostar finansira ova dva kluba, zašto se toliko novca daje samo njima, a postoji na desetine drugih ženskih i muških sportskih kolektiva sa područja Hercegovine, ali iz cijele Federacije, kojima trebaju sredstva za opstanak, razvoj omladinskih pogona i rad u zajednici”, kazao je zastupnik Dennis Gratz.

“Kako to da dva kluba dobiju pola miliona preko javnog preduzeća, zašto se dalje ohrabruju paralelizmi u kojima postoji provjerena linija finansiranja sportskih klubova po etničkoj liniji? Zašto se taj proces ne otvori, udio Vlade Federacije BiH u BH Telecomu i HT Mostar nisu udjeli hrvatskog i bošnjačkog naroda, već su udjeli svih građana Federacije”, dodao je Gratz.

“Pitanje koje ćemo postaviti se ne tiče samo ovog slučaja, već i drugih u kojima javna preduzeća finansiraju profesionalni sport. Konačno, mi radimo na izradi Zakona o preoblikovanju sportskih udruženja u sportska privredna društva, kojim ćemo konačno povući liniju između amaterskog i profesionalnog sporta, između privatnih interesa i onoga što je interes zajednice”, zaključio je Gratz.

 

NV

Na vrh