Zatvorske kazne za učesnike protesta u Rusiji

14. Jun 2017. | 23:05 | NV
34101

Organizacija za praćenje političke represije u Rusiji saopštila je danas da je najmanje 26 osoba osuđeno na zatvorsku kaznu zbog učešća na antivladinom protestu u Sankt Peterburgu.

U ponedeljak su širom Rusije održani protesti zbog korupcije, na kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi. Vlasti su zabranile neke od skupova, uključujući one u Moskvi i Sankt Peterburgu, i uhapsile oko 2.000 učesnika.

Za sada je obračun s demonstrantima bio najoštriji u Sankt Peterburgu. Grupa OVD-Info saopštila je da je u tom gradu najmanje 26 osoba osuđeno na kazne zatvora od pet do 14 dana, što je neobično visoka kazna za učešće na zabranjenom skupu.

Kasnije danas pred sud će biti izvedeno više uhapšenih demonstranata u Sankt Peterburgu.

Lider ruske opozicije Aleksej Navalni uhapšen je pred polazak na protest i osuđen u ponedeljak uvečer na 30 dana zatvora zbog poziva na demonstracije koje su ruske vlasti zabranile.

Navalni je organizovao velike demonstracije i 26. marta, najmasovnije u Rusiji u posljednjih pet godina. Ti protesti su pokrenuti poslije dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navalni snimio i u martu objavio na servisu YouTube.

Rusija je 2012. godine pooštrila kazne za javna okupljanja poslije masovnih antivladinih protesta 2011. i početkom 2012. godine.

 

NV / Beta

Na vrh