Završen Pravo Ljudski Film Festival

Pravo Ljudski Film Festival , u okviru kojeg je prikazano 111 filmova raspoređenih u više programa, sa kreativnim radionicama, izložbama i koncertima, sinoć je završen u sarajevskom kinu Meeting Point

17. Nov 2015. | 13:33 | A.D
50050

Nagrada za najbolji film takmičarskog programa extra muros, dodijeljena je filmu "Ja sam narod", francuske rediteljice libanonskih korijena Anne Roussillon.

Film govori o političkom preokretu iz perspektive Farraja i njegovoj svakodnevnici, od svrgavanja Mubaraka do pada Mursija.

– Jednoglasnom odlukom, nagradu extra muros dodjeljujemo dokumentarnom filmu "Ja sam narod", jer govori o tome da postoje samo novi počeci, ali ne i kraj. Zato nagrada extra muros za najbolju mladu autoricu ide u ruke Anne Roussillon – navodi se u obrazloženju glavnog festivalskog žirija u sastavu Brigid O'Shea, Clarissa Thieme, Lordan Zafranović, Sara Garcia Villanueva i Sergi Moreno Castillo.

Glavnu extra muros nagradu ove godine predstavlja rad ''Sarajevski anđeli'', francuskog umjetnika Louisa Jammesa i dodjeljuje se u saradnji sa sarajevskom Galerijom Duplex.

Specijalno extra muros priznanje glavni žiri dodijelio je filmu "Opasni svijet doktora Dolečeka" rediteljice Kristyne Bartošove. Ovaj kontroverzni film govori o češkom doktoru koji se tokom rata pojavljivao kao glasnogovornik srpske nacionalističke perspektive, a posebno ga veže veliko prijateljstvo sa Ratkom Mladićem o kojem je napisao i knjigu.

– Imajući na umu da je ovaj region prije dvadeset godina imao krvavi rat koji je vodio genocidu i koji ljude opeterećava i danas, da ne postoji lak način otvaranja razgovora, pogotovo kad ste svjesni postojanja i jačine nacionalizma na svim stranama, zato cijenimo hrabri prilog tekućem dijalogu. Zahvalni smo da je Kristyna Bartosova bila voljna da s nama podijeli svoju vlastitu ranjivost i konflikt – istakao je žiri.

Najbolji film u programu za mlade "Zumiraj dokumentarni film" je "Morat će nas prvo ubiti" rediteljice Johanne Schwartz, a govori o muzičarima u državi Mali, u kojoj je muzika zabranjena otkako su islamisti došli na vlast. Prema ocjeni devetočlanog žirija, polaznika Regionalne škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive, ovaj film ima najpotpuniju filmsku strukturu u kojem priče više likova dijele jednu zajedničku nit, te se međusobno nadopunjuju, saopćili su organizatori.

(Agencija FENA)

Na vrh