Završena operacija “Brzi odgovor 2017”

15. Oct 2017. | 18:23 | NV
Photo 1

Danas je održana završna svečanost vježbe “Brzi odgovor 2017”. Ovom svečanošću završilo se višemjesečno planiranje i zajedničke aktivnosti EUFOR-a, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane BiH.

Direktor vježbe, brigadni general József Szpisják, čestitao je svim vojnicima koji su učestvovali u vježbi na napornom radu i posvećenosti izvanrednom uspjehu vježbe, a također im se zahvalio na profesionalizmu i entuzijazmu tokom cijele vježbe.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvovali su Višenacionalni bataljon EUFOR-a, Rezervne snage srednjeg nivoa iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bataljon taktičkih rezervnih snaga sa Kosova, kao i agencije za provođenje zakona i Oružane snage BiH. Po prvi put su, u okviru realističnih scenarija, svi zajedno radili s ciljem provjere svojih planova za vanredne situacije.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Anton Waldner je izjavio da je “vježba ‘Brzi odgovor 17’ bila prilika da povećamo interoperabilnost naših snaga i sa Oružanim snagama i agencijama za provođenje zakona Bosne i Hercegovine, ali i da testiramo taktike, tehnike i procedure za odgovor na veći broj prijetnji različitog tipa.” Tokom obraćanja vojnicima na završnoj svečanosti on je dodao: “Na strateškom nivou, Europska unija je i dalje posvećena Bosni i Hercegovini i kroz prisustvo EUFOR-a nastavit će podržavati napore Bosne i Hercegovine na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na njenome putu ka članstvu u EU. U tom smislu vaše prisustvo u okviru ove izuzetno važne vježbe služi kao podrška ostvarenju tog strateškog cilja.”

“Brzi odgovor 2017” je bila vježba za operacije podrške miru koju je predvodio EUFOR i koja je uspješno demonstirala sposobnost EUFOR-a da pozove rezervne snage s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja kroz pružanje podrške lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

EUFOR se, u slučaju potrebe, može osloniti na mobilne i svestrane rezervne snage “iza horizonta” kako bi pojačao svoje snage raspoređene u području operacija i odgovorio na bilo koju vanrednu situaciju vojne prirode ili pružio podršku Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane, saopćeno je iz EUFOR-a.

 

NV

Oznake:

Na vrh