Zbog moguće uloge u VW-ovom skandalu podignuta tužba i protiv Boscha

Njemački dobavljač automobilskih dijelova Robert Bosch optužen je u SAD-u da je sarađivao s automobilskim divom Volkswagenom u prikrivanju podataka o emisiji štetnih plinova iz najmanje 11 miliona dizelskih automobila u zemljama širom svijeta

2. Dec 2015. | 19:50 | S.M
50874


Tužbu je u ponedjeljak navečer okružnom sudu u Detroitu podnio vlasnik dizelskog automobila a glasi na Boscha, inače najvećeg dobavljača autodijelova u svijetu, te na Volkswagen, na njegovog bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i šefa VW-ove američke podružnice Michaela Horna.

"Optuženi Bosch omogućio je realizaciju Volkswagenovog plana o prevari, pomagao je i poticao, kreirajući softver koji se koristi u Volkswagenovom uređaju o prikrivanju podataka o emisijama", stoji u tužbi.

Optuženima se stavlja na teret obmanjivanje potrošača i kršenje zakona koji reguliraju odgovornost za posljedice nezakonitog udruživanja.

"Boschovo obrazloženje da nisu znali šta se događa kada je u pitanju njihova svjesna zarada na Volkswagenovim kaznenim djelima ne oslobađa Bosch prekršajne odgovornosti prema američkim zakonima", stoji u tužbi, ispisanoj na 56 stranica.

Kako se navodi, Bosch je još 2007. upozorio Volkswagen da će korištenje njegovog softvera u vozilima na cesti predstavljati kazneno djelo. Unatoč tome, nastavili su idućih sedam godina prodavati odnosno licencirati 11 miliona uređaja Volkswagenu.

Glasnogovornica Boschove američke podružnice Boscha nije željela odmah komentirati tužbu. Prethodno su u Boschu odbili komentirati i podatak o istrazi.

Njemačka je kompanija suočena sa sličnim zajedničkim tužbama i u Atlanti, Chicagu, Cincinnatiju, Alabami i Alexandriji.

Oznake: >

Na vrh