Zbog sankcija Rusiji, Ukrajina izgubila polovinu BDP

4. Feb 2018. | 07:59 | NV
russia-ukraine-e1464080087673

Sankcije SAD i Evropske unije (EU) prema Rusiji lišile su Ukrajinu polovine bruto društvenog proizvoda (BDP), saopštio je poslanik ukrajinske Vrhovne Rade, Jevgenij Murajev, prenosi portal CDM.

Prema navodima ukrajinskog zakonodavca, Rusija i EU izgubile su samo mali dio svog BDP, ali su za Ukrajinu te sankcije dovele do smanjenja pokazatelja za polovinu, prenosi B92.

“Mir je potreban kako bi smo se, makar, vratili na stara tržišta. Te sankcije ubijaju i Rusiju i Evropu, ali su najviše prihoda uzele od naših građana. Rusija je izgubila dva posto, Evropa manje od jedan posto, a mi polovinu BDP”, rekao je Murajev za televiziju Nuz van.

Narodni poslanik izrazio je žaljenje što se u zemlji zatvaraju preduzeća i u njima otvaraju muzeji.

“Pravili smo najnaprednije rakete na svijetu, a sada će u te fabrike voditi ekskurzije”, požalio se Murajev.

Odnosi između Rusije i EU pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gdje je Kijev 2014. godine započeo vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike koje podržava Rusija.

Istovremeno, Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog navodnog miješanja u ukrajinski sukob, a Moskva je na te sankcije odgovorila istom mjerom i zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

I dok Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici sa Rusijom imaju ekonomske odnose različite vrste i političku saradnju, Ukrajina je reducirala svoje političke i ekonomske odnose sa Moskvom.

 

NV

Na vrh