Zelenika: Ukoliko želimo ravnoravnost Hrvata u BiH, to moramo osigurati i drugima gdje smo mi većina

21. Feb 2018. | 18:45 | NV
diana zelenika

Ukoliko uistinu želimo ravnopravnost svog naroda onda se moramo zalagati za ravnopravnost ostalih naroda i svih građana, izjavila je ovo zastupnica HDZ-a 1990 u Parlamentu Bosne i Hercegovine Diana Zelenika, komentarišući to da su HDZ BiH i SNSD odbili glasati za ravnopravnost Srba u četiri kantona u FBiH gdje živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu Denisa Bećirovića kojom Zastupnički dom PSBiH poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Protiv ovakve inicijative glasali su zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH. Inicijativu su podržali zastupnici SDA, SBB-a, DF-a, Nezavisnog bloka, BPS-a i HDZ-a 1990.

Zelenika je na svom zvaničnom Facebook profilu napisala kako smatra da je sama inicijativa populistička, „jer nije u nadležnosti ovog doma“, ali svejedno smatra da su pali na ispitu oni koji nisu glasali za inicijativu.

“Ukoliko stvarno želimo ravnoravnost hrvatskog naroda i u RS-u i na prostorima cijele BiH, “de facto” ali i “de jure” istu moramo drugima osigurati tamo gdje smo mi većina. To je formula suživota u zajedničkoj nam Bosni i Hercegovini. Stoga sam jučer podržala ovu inicijativu i kroz nju europske vrijednosti”, ističe Zelenika, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Na vrh