Kolumne>>

Željanine kenijske integracije

16. Aug 2017. | 23:06 | Haris Ljevo
kenija

Izmjene Ustava i Izbornog zakona jedne su od glavnih tema na političkoj sceni BiH već duži vremenski period, a kako se približavaju Opći izbori 2018. godine, te teme su sve uzavrelije.

O novom Ustavu i Izbornom zakonu pisali su i govorili mnogi, od profesora Ustavnog prava, pa sve do onih koji i ne znaju šta ta riječ znači. Samo da bi za sebe i svoju političku stranku prigrabili koji politički poen.

Najveći zagovornici ustavnih i izbornih promjena svakako su politički predstavnici bh. Hrvata, koji smatraju da su aktuelnim zakonima ugrožena njihova prava, te da bi se usvajanjem novih zakona popravio njihov svakodnevni život.

Nakon održanog skupa u Neumu pod nazivom “Hrvati, nositelji evropskih vrijednosti?“, HDZ BiH i njegovi najviši zvaničnici, s pravom, su se našli na udaru kritika, pogotovo od strane djela javnosti koja zagovara građansko uređenje zemlje, jer svojim djelovanje zagovaraju sistem potpuno suprotan svim evropskim vrijednostima i političkim uređenjima.

Iz HDZ-a i njemu bliskih medija posebno žestoko su reagovali na najavu njemačke inicijative o građanskom uređenju BiH. Smatraju da bi time bio ugrožen položaj Hrvata, te da bi takvo uređenje države išlo naruku većinskom bošnjačkom narodu.

Politika koju zastupa HDZ odavno je već svima poznata, a potpuno ju je razobličila, niko do njihova članica Željana Zovko. Nekadašnja ambasadorica BiH u Italiji, a danas hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, bez imalo ustručavanja javno je poručila kako su izmjene Ustava u Keniji idealan primjer i za izmjenu Ustava BiH!

Iako u Evropskom parlamentu sjedi s kolegama iz 28 članica EU, kojoj teži i BiH, Zovko je kao idealan primjer ustavnih promjena i državnog uređenja pronašla Keniju, te na taj način direktno priznala HDZ-ovu opredijeljenost kenijskim, a ne evropskim integracijama.

Željana Zovko je bila u Keniji u grupi međunarodnih posmatrača kenijskih predsjedničkih izbora. Na izborni dan došlo je do nereda u kojima je više osoba poginulo i povrijeđeno zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima. U Keniji se za predsjednika bore dva kandidata iz dva različita plemena, što često izaziva međuplemenske sukobe.

Ako je vjerovati Željani Zovko, za BiH bi bolje bilo da se okrene kenijskim umjesto evropskim integracijama. Jer žena nam to govori iz ličnog iskustva. Svojim očima je vidjela kako funkcionišu ustavna uređenja u EU i Keniji.

Nijedno pleme ne smije drugom plemenu birati predsjednika i političkog predstavnika, jer u suprotnom će doći do mrtvih glava.

Osim kada se radi o političkoj karijeri Željane Zovko koja bez problema može biti ambasadorica jedne zemlje u Italiji, a onda predstavljati drugu u Evropskom parlamentu.

I to sve za lične interese.

 

NV / NAP / foto hrw.org

Na vrh