Zeman: EU će postojati do 2020. godine

6. Apr 2017. | 10:34 | NV
38863

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da se EU sigurno neće raspasti do Brexita, ali da joj prijeti propast ako nastavi da radi to što radi posljednjih godina, prenosi Beta.

“EU će prema mom mišljenju izdržati do 2020. godine. Tri godine su suviše kratko vrijeme da se raspadne. Ali ako nastavi da radi to što radi posljednjih godina, naravno da joj prijeti propast. A početak te propasti je bio Brexit. Odlazak Velike Britanije iz EU”, kazao je Zeman.

Češki predsjednik ocijenio je da će u daljem toku evropske integracije Češka preći na euro i ući u zonu dublje integracije, jedino za sada nije jasno kada.

“Euro će biti. Ali niko od nas ne zna kada. Obećavali su ga još prije 10 godina. Ljudi misle da će nam s ulaskom u eurozonu pasti životni standard, drugi da će porasti. Ni jedna ni druga grupa nisu u pravu. Euro je nešto kao toplomjer. Kada promjenite toplomjer, temperatura se neće promjeniti, biće samo izražena različitim brojem stepena”, rekao je Zeman.

Češki predsjednik je osvrćući se na tranziciju Češke izjavio da su “plišana revolicija” 1989. godine i nenasilno obaranje komunističkog režima bili korisna revolucija i da se nikada ne bi mijenjao i vraćao u stari režim.

“Nismo znali šta hoćemo 1990. godine i cijelih 27 godina učimo šta je to što hoćemo. Hvala bogu što nema bodljikave žice na granicama, cenzure, da postoji mogućnost da se slobodno putuje. Na žalost, rodili su nam se i prevaranti. To nismo očekivali da će doći sa slobodom i demokratijom. Privredne mafije”, kazao je Zeman.

Češki predsjednik Miloš Zeman je poznat po svojoj otvorenosti i nekada kontraverznim stavovima.

 

NV

Na vrh