Zeman: EU kukavički čini sve da teroristička propalestinska struja zamjeni proizraelski trend

10. Dec 2017. | 10:43 | NV
milos_zeman

Češki predsjednik Miloš Zeman optužio je Evropsku uniju za “kukavičluk”, komentarišući reakciju Brisela na američko priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela, prenosi Beta.

“EU, kukavički, čini sve da teroristička propalestinska struja zamjeni proizraelski trend. Kao dokaz, podsjetio bih vas da je Evropski parlament nedavno dozvolio obraćanje osuđenoj palestinskoj teroristkinji koja je tvrdila da je borba protiv palestinske autonomije isto što i borba protiv Jevreja u Aušvicu”, rekao je Zeman koji se predstavlja kao zaštitnik Izraela, bez preciziranja stavova.

Zeman je govorio o slučaju Leile Khaled, članice Palestinskog nacionalnog vijeća. Ona je 1969. postala poznata kao prva žena otmičarka aviona.

“Odavno nisam čuo toliku drskost”, dodao je češki predsjednik.

On je također ponovio da je sam u oktobru 2013. godine predložio preseljenje češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, što je češka politička klasa primila sa velikom dozom rezerve.

Zeman (73), koje će se u januaru boriti za novi predsjednčki mandat, održao je govor na kongresu ekstremno desničarske partije SPD, otvoreno neprijateljske prema imigraciji i EU.

Češko ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak navelo da eventualna odluka o preseljenju ambasade može biti donijeta jedino kao rezultat pregovora sa partnerima u regionu i svijetu.

Uskladivši se sa stavom EU, to ministarstvo je saopštilo da Jerusalem treba da bude “buduća prijestonica dvije države, što će reći Izraela i buduće Države Palestine”.

Reagujući na odluku predsjednika SAD Donalda Trumpa, EU je u četvrtak upozorila na povratak u “još mračnija vremena od ovih u kojima živimo”, zaključuje Beta.

Govoreći o Zemanu, treba napomenuti da on gotovo redovno daje izjave usmjerene protiv muslimana širom svijeta. Također, kao veliki euroskeptik rekao je da će se EU raspasti do 2020. godine. Zeman je svojevremeno podržao rusku aneksiju Krima.

 

NV

Na vrh