“Žene žrtve rata” dodijelile zahvalnicu premijeru Konakoviću

15. Feb 2018. | 17:17 | NV
DSC_0407

Na posljednjoj godišnjoj Skupštini članice Udruženja “Žene žrtve rata” donijele su odluke da zahvalnicama nagrade istinske prijatelje njihove organizacije, među kojima su imena premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amele Dautbegović.

Tim povodom, danas je predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić zajedno sa još 10 članica Udruženja dodijelila zahvalnicu premijeru Konakoviću, zbog svega što je do sada učinio tokom njihove istinske borbe za pravdu i pravednost, a time i opstojnost Bosne i Hercegovine.

“Našoj kontinuiranoj borbi protiv ne kažnjavanja počinitelja gnusnih zločina silovanja nad nama samima izuzetno mnogo znači podrška premijera Kantona Sarajevo. Vaše riječi kojima ste iskazali iskrenu želju za uspjeh u našem radu i vaša konkretna finansijska podrška kojom smo uspjeli očuvati i adekvatno zaštiti službenu web stranicu Udruženja, izraditi svima nama važnu elektronsku bazu podataka, kao i naše brošure na bosanskom i enegleskom jeziku govore nam da nas istinski razumijete, zbog čega smo vam neizmjerno zahvalne”, kazala je predsjednica Hasečić prije dodjele zahvalnice.

Ovom prilikom, premijer Konaković se zajedno sa predstavnicima ovog udruženja prisjetio bitnijih zajedničkih aktivnosti, među kojima je posebno značajan bio skup posvećen obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici koji je održan u Londonu sredinom prošle godine, u organizaciji britanske fondacije „Remembering Srebrenica“.

“Moram reći da će mi je taj skup ostati trajno urezan u sjećanje kao najemotivniji trenutak, posebno Bakirina i Munirina obraćanja i poruke u kojima su istakle da, bez obzira na teške životne sudbine i užasna iskustva koja su obje preživjele, nisu napravili od njih, a i od svih nas, ono što su ‘oni’ očekivali, a to je da koračamo i živimo oborene glave, već ponosno i visoko uzdignute na putu iskrene borbe za pravdu i pravednost. Vaše riječi i poruke su pokazale da smo mi natprirodno jedan jak narod koji 20 godina nakon agresije nije počinio niti jedan čin osvete”, istakao je premijer Konaković ovom prilikom te poručio kako ove žene čine i rade sve ono što bi trebala država i njen sistem, ali i da nažalost to još uvijek ne čini.

Uputio im je uime članova Vlade KS, ali i u svoje lično ime, riječi iskrene zahvalnosti jer su beskrajno hrabre i odlučne te uspjele poraziti jedan nepravedni i nečastan sistem s druge strane i s njim se još uvijek uspješno bore, a koji želi na svaki način izjednačiti žrtvu i agresora te promijeniti karakter rata koji je ovdje svima nama već odavno poznat i jasan.

 

NV

Na vrh