Zgrade Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta BiH osvijetljene narandžastom bojom

25. Nov 2016. | 23:11 | NV
IMG_5702

U noći 25/26. 11. zgrade Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH osvijetljene su narandžastom bojom, kako bi se dodatno skrenula pažnja na problem nasilja nad ženama i djecom.

Tri zgrade državnih institucija obojene su svjetlima u narandžastu boju povodom 25.novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.

U subotu 26.11. pred Parlamentom BiH u 12.00 sati biće održan “narandžasti dan” i građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje Krivičnih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.

Istovremeno, akcija će se provesti u subotu u 12 sati i u sljedećim gradovima: Mostar, Brčko, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Orašje, Tuzla i Zenica.

Peticija se potpisuje u sklopu kampanje “Šutnja nije zlato” koju provodi udruženje “Žene ženama” sa deset partnerskih organizacija civilnog društva u BiH.

Peticijom će građani uputiti direktan poziv vlastima da izmjene krivične zakone u BiH, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Europe u UN-a.

NV

Na vrh