“Zid plača” u Banja Luci za sve oni koji su napustili BiH

13. Oct 2017. | 20:19 | NV
zid placa

Udruženje Restart Srpska postavilo je “Zid plača“ na centralnom banjalučkom Trgu Krajine, tablu na kojoj građani mogu napisati podatke o članovima svoje porodice, rodbine i prijatelja koji su nezadovoljni uslovima života i rada napustili Republiku Srpsku.

Cilj akcije je da se ukaže na problem masovnog odlaska mladih i pokuša spriječiti stranačko zapošljavanje.

Partijski pijavičarski kadar zajedno sa rodbinom i tazbinom domaćih političara ima monopol na radna mjesta u Republici Srpskoj, tvrdi Stefan Blagić.

“Vlast mora da uspostavi sistem i odgovornost ne mogu samo djeca političara da se zapošljavaju. Ovdje da si Nikola Tesla osuđen si na propast ako nemaš štelu. Želimo odgovornost i da se svi nivoi vlasti uključe i spriječe masovni odliv stanovništva jer Republiku Srpsku za 50 godina čeka kosovski scenario gospodo političari“, tvrdi predsjednik Restarta Stefan Blagić.

Danijela Radišić, koja je medicinar, prije godinu dana napustila je posao u Kliničkom centru u Banja Luci a u dogledno vrijeme, kaže, napustiće i državu. Veliki broj njenih kolega već je otišao jer su se od 1995. godine nadali boljem životu koji se u ovde još uvijek nije desio.

“Nije samo u pitanju lično primanje koje je tamo daleko veće nego ovdje već i uslovi rada i naš način rada ovdje, u ratu je bilo lakše raditi kao zdravstveni radnik nego danas“, kaže Radišić.

Ni Jovan Knežević, bivši radnik Jelšingrada, ne vidi više razloge da ostane u Bosni i Hercegovini. 30 godina rada u firmi i borbe protiv kriminalaca i tajkuna, a zauzvrat mu se, kaže, svete zaplijenom njegovih stvari po kući.

“Nama nema drugog izbora ili se suprostaviti njima ili gledati kolonu naše djece kako odlaze tamo. Da se mene pita zatvorio bih sve granice, dijelili bi sve ovo što ima“, poručuje Knežević.

Kolika su smetnja vlastima ovakve akcije, pokazuje i intervencija komunalne policije koja je došla da provjeri da li Restart ima dozvolu za svoje aktivnosti na Trgu.

Dozvolu su imali, a i podršku građana koji su za manje od tri sata popunili Zid plača imenima svojih najbližih koji su napustili Republiku Srpsku u potrazi za boljim životom.

 

NV / RTV BN

Na vrh