Život carice Sisi u bečkom muzeju Madame Tussauds uz upotrebu 5D tehnologije

7. Feb 2017. | 16:42 | NV
MadameTussaudsVienna

Austrijski muzej voštanih figura Madame Tussauds je sinoć pred mnogobrojnim predstavnicima medija, članovima habsburške porodice i drugim gostima otvorio “Sisi Uncovered Experience” – 5D doživljaj života vječne carice Elizabete koja je u svoje vrijeme važila za najljepšu ženu Evrope.

“Mi zaviremo u život jedne od najfascinantnijih ličnosti austrijske historije – u skladu sa vremenom, oprezno, ali ujedno i bezobzirno. Mi pokazujemo zrelu caricu bez kiča, uvrštenu u historijske činjenice”, izjavila je direktorica muzeja Arabella Kruschinski povodom najveće instalacije postavljene od otvorenja muzeja.

Koncept potiče od internacionalnih stručnjaka “Adventourous Creative Agency Theme 3” iz Engleske. Miris, muzika, zvukovi, govor, okus i haptički dojam su interaktivno sastavljeni. Od 100 različitih mirisa izabrano je sedam koji su se u to vrijeme mogli osjetiti. Najneugodniji od njih je bio miris bečkih ulica. Posjetioci mogu čak osjetiti i miris poznate maske za lice od sirovog telećeg mesa koju je carica koristila. Ugrađeno je čak 44 ogledala, a pod je sastavljen po uzoru na original. Na ulazu u “Sisi Uncovered Experience” postavljene su voštane figure Sisi i Franz Joseph, kao i stolice, ogledala i prazni kavezi koji simboliziraju status miljenice javnosti, ali i njenu usamljenosti i težnju za slobodom.

 

NV

Na vrh