Zlatni plan za EU, da li će uspjeti?

Niske globalne cijene nafte "zlatna su prilika" za Evropsku uniju da razradi plan formiranja energetske unije, s ciljem da smanji energetsku zavisnost od Rusije

8. Feb 2015. | 10:25 | S.M
36063


Ovo je izjavio je potpredsjednik Evropske komisije, komesar za energetiku, Maroš Šefčovič na konferenciji za štampu u Letoniji.

"Treba da iskoristimo ovaj period sa niskim cijenama nafte i gasa kao zlatnu priliku za izmjenu naše energetske politike", rekao je Šefčovič, dodajući da će Komisija do kraja mjeseca iznijeti nove prijedloge na tom polju, prenosi agencija France press.

Plan Komisije uključuje pet "stubova" energetske politike u 28 zemalja EU: smanjenje emisije štetnih gasova, ulaganje u tehnologiju, unapređenje energetske efikasnosti, razvoj jedinstvenog evropskog energetskog tržišta i diversifikacija dostave energije, prenosi Tanjug.

Ključni element plana je, kako je naveo, smanjenje zavisnosti Evrope od nafte i gasa iz Rusije u vrijeme rastućih tenzija između istoka i zapada zbog krize u Ukrajini.

EU je najveći klijent ruskog energetskog giganta Gasproma van Rusije, a veliki dio ruskog gasa u Evropu stiže preko Ukrajine. EU i SAD su Moskvi uvele niz sankcija zbog njenog stava o Ukrajini, ali je uticaj tih sankcija na izvoz ruskih energenata zanemarljiv, zbog velike zavisnosti EU od njih, konstatuje France press.

Oznake: > > >

Na vrh