Zoran Zaev večeras stiže u Sarajevo, sutra sastanci sa zvaničnicima BiH

22. Jul 2017. | 12:36 | NV
zaev(3)

Premijer Makedonije Zoran Zaev večeras dolazi u Sarajevo u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, piše agencija Patria.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Zaevu će biti upriličen svečani doček, a sastanci zvaničnika Makedonije sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, te potpisivanje dva sporazuma predviđeni su za nedjelju.

Delegaciju Vijeća ministara BiH, pored predsjedavajućeg Zvizdića čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Delegaciju Vlade Republike Makedonije, pored premijera Zaeva, čine ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski, ministar kulture Robert Alagjozovski i ministar zadužen za dijasporu Edmond Ademi.

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije potpisat će Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Republike Makedonije.

Program kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije potpisuju Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije.

Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev posjetit će i brdo Rotimlje kraj Stoca, gdje će položiti vijenac na spomen obilježje tragično stradalom predsjedniku Republike Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

U večernjim satima, predsjedavajući Zvizdić i premijer Zaev boravit će u Mostaru (20:30 sati, Stari most) gdje će prisustvovat manifestaciji „Mostar Peace Connection“ i potpisati Mostarsku povelju mira.

 

NV / NAP

Na vrh