Zukić i drugi: Odbijanje pa davanje saglasnosti za posao u Elektrodistribuciji

5. Feb 2018. | 17:59 | NV
sud(84)

Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i drugim optuženim za više krivičnih djela.

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je ispričao kako ispočetka nije želio dati saglasnost za zapošljavanje u bihaćkoj poslovnici “Elektrodistribucija”, ali da je to kasnije učinio, javlja BIRN.

Jasmin Karabegović, bivši vršilac dužnosti direktora “Elektrodistribucije” Bihać koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja, rekao je da je najviše kontaktirao s optuženim Esedom Džananovićem, te da je u početku bilo napetosti i pritisaka.

“Početkom marta 2016. je traženo od mene da pošaljem saglasnost za Adama Mujagića, koji je trebao početi raditi na mjestu likvidatora. Odbio sam to sprovesti i generalnog direktora ‘Elektroprivrede’ obavijestio o tome”, kazao je Karabegović.

Dodao je da je u aprilu 2016. godine traženo zaposlenje za Amela Škalju iz Zenice na mjesto pravnika, što je svjedok također odbio, nakon čega je došao njegov otac Omer.

“Donio je dokumentaciju, smatrajući da je to završeno. Vidio sam da je momak iz Zenice, a toliko diplomiranih pravnika u Bihaću bez posla. Striktno sam se borio protiv toga”, rekao je svjedok.

Napominje i kako mu je, između ostalog, spočitavano da je prvi u historiji koji je odbio provođenje naredbe generalnog kao i izvršnog direktora za distribuciju Džananovića, zbog čega je tražio zaštitu.

Ispričao je svjedok i da je 14. jula 2016. Džananoviću u Sarajevo nosio saglasnosti za prijem osmero uposlenika koji su se prijavili na konkurs, kada ga je pozvao njegov zamjenik Mirsad Bratić i kazao mu da će ga u Sarajevu čekati još četiri saglasnosti.

“Bratić mi je rekao da ih je pripremio u dogovoru s Džananovićem koji također treba dati saglasnost. Među ta četiri je bio Mujagić, a ako njih odbijem, neću dobiti ni ovih osam što su primljeni na konkursu. Uostalom, pravo direktora je da zaposli neposredno, što je jedan od načina”, naveo je svjedok.

Odbrani je svjedok potvrdio da je formirao komisiju koja je predložila Mujagića, te da je prvi put rekao direktoru da ga neće primiti pošto je u planu bilo zapošljavanje više ljudi, a forsirala se jedna osoba.

“Po tom pitanju nije urađeno ništa nezakonito”, rekao je svjedok i dodao da nije bilo nezakonitosti u Džananovićevom radu.

Odbrana je prigovorila i na zakonitost Karabegovićevog imuniteta, a svjedok je rekao da on to nije ni tražio, već zaštitu od generalnog direktora Bajazita Jašarevića.

Svjedokinje Edina Hajrulahović i Merima Avdić su kazale da su u bihaćkoj “Elektrodistribuciji” dobile posao nakon što su 14. jula predale molbu, s ostalim kandidatima pozvane su na razgovor, te su 11 dana kasnije postavljene na mjesto stručnih saradnica.

Nisu svjedokinje mogle odgovoriti na upit kako su se kopije njihovih diploma mogle naći kod Senada Trake i podaci kod Bibića, uz obrazloženje da nikog od optuženih ne poznaju, niti je iko od članova njihovih porodica kontaktirao s optuženima.

Odbrani su obje svjedokinje rekle da za njihovo zaposlenje nije tražena protuusluga, kako je navedeno u optužnici.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH i drugim institucijama. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA, tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja je 12. februara, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh