Zukić i drugi: Unutarstranačka borba za pozicije i radna mjesta u Elektroprivredi

15. Jan 2018. | 16:29 | NV
sud(84)

Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i drugim optuženim za više krivičnih djela.

Pred Sudom su svjedočili Mirza Gadžo, Mirsad Brajlović i Haris Trnka, javlja agencija Patria.

Svjedok Gadžo ispričao je kako je upoznao optuženog Safeta Bibića u martu 2016. godine. Gadžo je kazao da je tada bio nezaposlen, te je zbog jake upale uha otišao u hitnu pomoć, a kasnije na pregled na KCUS. Na pregled je, kako je kazao, čekao dva sata, te je iznerviran otišao na desrti sprat kako bi se nekome požalio. Izlazeći iz lifta sreo je Safeta Bibića koji ga je pitao šta mu je, a on se požalio kako je iznerviran zbog slabe zdravstvene usluge, nezaposlenosti, a Bibić mu je rekao da bi mu možda on mogao pomoći oko pronalaska posla.

Tada su, kako je ispričao svjedok Gadžo, razmijenili brojeve telefona,a Bibić ga je kontaktirao u maju 2016. rekavši mu da bi moglo biti nešto u BH Pošti. Svjedok je inače diplomirani inžinjer saobraćaja.

“Pitao sma Bibića koje su moje obaveze prema njemu, a on mi je rekao da mu na ime poklona kupim iPhone 6 plus. Kupio sam u Domodu mobitel kakav je Bibić tražio za 1.900 KM, a kada sam mu ga predao, predao sam mu i račun o kupljenom proizvodu. Tada sam mu dao i diplomu o završenom fakultetu, a kasnije sam mu poslao i CV”, ispričao je svjedok Gadžo.

Svjedok je ispričao kako je ponovo u avgustu mjesecu kontaktirao Bibića, koji je tada bio na moru, te da su dogovorili da se vidi kad se vrati. Međutim, kada se Bibić vratio uslijedilo je hapšenje.

Svjedok danas radi u jednoj građevinskoj firmi u Sarajevu.

Druga dva svjedoka Brajlović i Trnka su bivši i sadašnji uposlenici Elektroprivrede BiH, te su svjedočili o tački optužnice vezane za bivšeg Izvršnog direktora Elektrodistribucije Eseda Džananovića.

Mirsad Brajlović je kazao kako je Elektrodistribucija krajem 2015. godina došla u kritičnu situaciju s manjkom kadrova, te da je planom za period 2016. – 2018. donijeta odluka o prijemu novih radnika. Prema riječima Brajlovića, Džananović ga je 11. marta 2016. godine u 14:30 pozvao u svoju kancelariju i rekao mu da do kraja dana napravi komisiju koja će u radni odnos primiti sedam radnika, te da mu je Džananović dao imena kandidata.

Brajlović je istakao kako mu je iz pravne službe rečeno da kandidati nemaju potpunu dokumentaciju, te da je to ostavljeno da se završi do ponedjeljka 14. marta, što je i učinjeno. Brajlović je stavio potpis na taj spisak, kako je rekao po naređenju Džananovića, te mu proslijedio.

Brajlović je tada obnašao dužnost v.d. direktora Elektrodistribucije Sarajevo do 21. marta kada je na njegovo mjesto došao Haris Trnka, također današnji svjedok. Trnka mu je, kako je rekao Brajlović prigovorio zbog takvog načina prijema radnika, ali da je shvatio da je to morao uraditi po naređenju.

Advokatica optuženog Džananovića Vasvija Vidović pitala je Brajlovića kako je mogao izvršiti naređenje ako kandidati nisu imali uslove, na što je Brajlović kazao da je to uradio zbog toga što je imao neku raniju disciplinsku prijavu, te da mu je ostalo mjesec i po dana do odlaska u penziju.

Advokatica Vidović je unakrsnim ispitivanjem svjedoka Brajlovića pokušala dokazati da je ovakav način prijema novih radnika stalna praksa u Elektroprivredi, bez obzira koja stranka upravljala preduzećem.

Brajlović je priznao da je član SDP-a, te da je pred izbore 2014. godine bio prisutan na skupu u amfiteatru u zgradi Elektroprivrede na kojem je pred više rukovodilaca preduzeža govor držao tadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je od prisutnih tražio da svaki od njih stranci osigura 50 glasova na predstojećim izborima.

Treći današnji svjedok Haris Trnka, koji je zamijenio Brajlovića na poziciji direktora podružnice Elektrodistribucije Sarajevo istakao je da je dolaskom na tu poziciju smatrao da je Brajlović po ubrzanoj proceduri primio sedam ljudi, te je ispričao kako je u maju 2016. godine raspisao konkurs za prijem deset novih radnika.

“Nakon što sam raspisao konkurs, pozvao nas je ministar Džindić na sastanak, Džananović, generalnog direktora Bajazita Jašarevića i mene, te je pitao otkud sada konkurs kad se to ranije nikad nije radilo. Sastanak je završen bez dogovora. Nekoliko dana nakon toga pozvao me Džananović i rekao da je zvao ministar i naredio da se poništi konkurs, te da nema ništa od konkursa, jer je između SDA i SBB-a dogovoren procenat učešća u prijemu novih radnika”, kazao je svjedok Trnka.

Trnka je kazao da je kontaktirao i predsjednika kantonalnog odbora SBB-a Tarika Jašarevića, koji mu je rekao da ne zna ništa o tome, te da smatra kako iza toga stoji Džananović. Trnka je dodao i kako je poslao poruku ministru Adilu Osmanoviću da ga pita o tome, ali da mu nije odgovorio.

Svjedok je, kako je ispričao pitao optuženog Asima Sarajlića, zašto podržava Džananovića, „jer mi je bilo jasno zašto ga podržava Sadik Ahmetović iz istog su sela, ali zašto ti“. Sarajlićev advokat je prigovorio rekavši da to nije dio tačke optužnice, te da ne treba to spominjati.

Advokatica Vidović pitala je svjedoka Trnku da li je bio protiv spiska sedam osoba za prijem u radni odnos zbog toga što se na njemu nije nalazila nevjesta od njegovog polubrata Nejra Trnka.

Vasvija Vidović se sudu žalila zbog, kako je kazala, kreveljenja od strane svjedoka Trnke, što joj narušava koncentraciju, a sud je opomenuo Trnku.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH i drugim institucijama. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA, tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. februar, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh