Zukić: Razmotriti usvajanje zakona ako sastanci s Konzumom ne daju rezultate

17. Apr 2017. | 22:52 | NV
amir_zukic03

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je danas nakon sastanka sa predstavnicima bh. firmi dobavljača Agrokora da će Vlada FBiH razmotriti usvajanje regularnog okvira za stabilizaciju poslovanja Konzuma, ukoliko sastanci s predstavnicima te firme ne budu dali zadovoljavajuće rezultate.

Dodao je da će tokom ove sedmice Vlada FBiH održati sastanak s predstavnicima uprave Konzuma u BiH, a da će u naredni ponedeljak biti održan sastanak kojem će prisustvovati akteri današnjeg sastanka i uprava Konzuma.

Zukić je rekao da je sada potrebno zaštititi radnike i dobavljače Konzuma, te banke ali i sam Konzum kako bi mogao normalno funkcionisati.

“Međusobnom saradnjom i komunikacijom nastojimo osigurati da Konzum, u ovoj fazi, što lakše prebrodi krizu, a da dobavljači, koji su ujedno i povjerioci u iznosu oko 130 miliona KM, pokušaju osigurati obeštećenje za ranija potraživanja i da bude osiguran kontinuitet robno-finansijskog toka za redovno snabdijevanje objakata Konzuma i normalan promet”, pojasnio je Zukić.

Istakao je da će predstavnici Vlade FBiH na predstojećem sastanku upravi Konzuma u BiH predložiti određeni okvir za komunikaciju i ponašanje u narednom periodu, da bi na sastanku s dobavljačima pokušali obnoviti poljuljano povjerenje.

Direktor Milkosa Adin Fakić rekao je da je stabilan Konzum bitan za sve koji rade i posluju u BiH, te da se nada da će situacija biti ispravno vođena, kontrolisana i da će proces biti pravilno doveden do kraja.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširević naglasila je da je prisutna velika spremnost da budu sačuvana radna mjestu u Agrokoru, ali i u kompanijama dobavljačima, dok bi “svaki drugi scenario bio ravan katastrofi”.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija: Coca Coca, AS Jelah Group, Ataco, Violeta, Orbico, Megamix, Milkos, Meggle, Perutnina Ptuj, Akova i Bimal, te Sindikata radnika trgovine BiH, Raiffeisen Banke BiH i Privredne komore Federacije BiH.

 

NV / Fena

Na vrh