Zukorlić: Janković huška državu protiv građana, a Vučić je državnički postupio

22. Nov 2016. | 18:58 | NV
zuk

Poslanik u Skupštini Srbije i lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Muamer Zukorlić izjavio je danas da je premijer Aleksandar Vučić “postupio državnički” u vezi sa zahtjevima za rušenje objekta u Novom Pazaru, i dodao da zaštitnik građana Saša Janković “huška državu protiv građana”.

Zukorlić je novinarima u Skupštini rekao da je Vučić pokazao da zakon i sistem države za cilj treba da imaju zaštitu interesa građana, mir i stabilnost, i da slovo zakona ne smije da bude sredstvo političkog obračuna.

Zukorlić je ocjenio da su lokalna vlast i sandžački političari posljednjih dana pokušali da se obračunaju s njim.

“Zato se ja zahvaljujem premijeru Vučiću na tom stavu i smatram da je veoma dobro i mudro postupio”, naveo je on.

Zukorlić je rekao da je 4. septembra 2010. godine došlo do sukoba kada je 1 500 pripadnika specijalnih snaga poslato u Novi Pazar na zahtjev Rasima Ljajića.

“Dočekalo ih je nekoliko hiljada gradjana, došlo je do sukoba”, kazao je Zukorlić.

“Tada se uključio ministar (Ivica) Dačić i u višesatnim razgovorima i pregovorima nas dvojica smo nekako to uspjeli da zaustavimo, da ne dođe do sukoba nesagledivih razmjera. Prema tome, odgovorni političari ne bi trebalo da imaju amneziju za takve događaje”, rekao je on.

Povodom izjave ombudsmana Saše Jankovića da se radi o selektivnoj suspenziji zakona, Zukorlić je rekao da je skandalozno što on “ne obavlja funkciju zaštitnika građana, već svoje stavove i ponašanje formuliše shodno izvjesnim političkim interesima”.

“To je skandalozno. Ne može on da huška državu protiv građana. Zaštitnik građana je kao advokat odbrane, on ne može da bude na strani tužioca nikada u odnosu na svog klijenta, a građani su klijenti zaštitnika građana. Ovo je paradoks”, rekao je on.

Zukorlić je naveo da nije iznednađen, jer “zna kako se Janković ponašao 2010. godine”, prilikom konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća kada je, kaže, javno bio na strani vlade Borisa Tadića i tadašnjeg ministra za ljudska i manjinska prava.

 

NV / Beta / foto informer.rs

Na vrh