Zukorlić preimenovao Bošnjačku demokratsku stranku Sandžaka i transformisao je u multietničku stranku

24. Dec 2017. | 07:59 | NV
zukorlic

Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka (BDZS) na jučerašnjoj izbornoj skupštini transformisana je u multietničku Stranku pravde i pomirenja (SPP), prenosi beogradski Danas.

Predsjednik ove stranke je narodni poslanik Muamer Zukorlić (bivši sandžački muftija), koji je rekao da će stranka “uprkos temeljnoj reorganizaciji zadržati ideju o borbi za univerzalne vrijednosti i prava”.

“Osnovna temeljna vrijednost naše političke borbe je pravda i naše djelovanje sada nastavljamo pod novim imenom koje značajnije naglašava naš ideološki i programski kurs. Sa ove dvije odrednice, pravda i pomirenje, imaćemo puni sklad ideološkog pravca i u imenu i u programu, a naše metodološko i političko djelovanje biće koncipirano na temelju pomirenja kao osnovne neophodnosti za narode na Balkanu”, rekao je Zukorlić novinarima nakon izbora.

Na skupštini su usvojena programska načela i izabrana 42 člana Glavnog odbora. Za generalnog sekretara izabran je Ferid Bulić. Izabrano je i pet potpredsjednika: Jahja Fehratović, dosadašnji predsjednik BDZS, Nenad Prokić, Samir Tandir, Misala Pramenković i Kujtim Sadriu.

Izvršni odbor stranke, njegovo rukovodstvo i članovi resornih odbora biće izabrani na prvoj sljedećoj sjednici glavnog odbora.

Za 28. decembar zakazan je Kongres SPP na kojem će biti potvrđene sve jučerašnje odluke. Kongres će biti održan u Novom Pazaru.

 

NV

Na vrh