Zukorlić: Želim da novom strankom pokažem da je moguć program prihvatljiv i za Srbe i za Bošnjake

26. Dec 2017. | 22:11 | NV
zukorlic

Predsjednik nove Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić izjavio je danas da formiranjem te partije želi da pokaže da je moguće ponuditi jedan program koji je prihvatljiv i Srbima i Bošnjacima.

Zukorlić je na Radio-televiziji Vojvodine kazao da suštinski razlog za promjenu naziva “Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka” u “Stranka pravde i pomirenja” jesu želja za širenje djelovanja stranke izvan Sandžaka, i “uvjerenje da su univerzalne bošnjačke nacionalne vrijednosti i ciljevi te političke organizacije”.

“Nepravično je prema tim vrijednostima da ih ograničimo samo na Bošnjake. Zato smo odlučili da takav program učinimo prihvatljivim i Srbima, Albancima, Romima, svim građanima ove zemlje”, kazao je Zukorlić.

Upitan ko s kim treba da se pomiri poslije sukoba u BiH, predsjednik SPP je kazao da pomirenja mora biti “na relaciji srpskog i bošnjačkog naroda”, ali ne samo u Srebrenici.

“Srebrenica je simbol sukoba, genocida, ali pomirenje se ne može desiti samo u njoj. Ideja pomirenja podrazumjeva mnogo više od prevazilaženja svađe, ona podrazumjeva afirmaciju kulture suživota”, kazao je Zukorlić.

Stranka pomirenja i pravde nastala je prošlog vikenda iz nekadašnje Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka koju je također predvodio Muamer Zukrolić.

 

NV / Beta

Na vrh