Zvizdić: Dodik bi mogao postati žrtva vlastite politike

11. Mar 2018. | 18:37 | NV
zvizdic(83)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučerašnju je manifestaciju otvaranja zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, ponovo iskoristio da pošalje negativne i radikalne poruke, od kojih niko neće imati koristi, a ponajmanje građani kojima se obratio, smatra predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovne Denis Zvizdić.

On je rekao da su apsurdne i iracionalne izjave Milorada Dodika kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, “lažno je nazivajući ‘državom”. Zvizdić smatra da to predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja.

“Bizarni Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja još jedan u nizu blijedih pokušaja da na “toplom režimu” održi opsjenu o nepostojećem “državnom” statusu entiteta RS-a”, rekao je Zvizdić .

“Ali, kako to kaže njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt: “Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina””, dodao je Zvizdić.

Istakao je da podsjeća Milorada Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, “za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže”, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, “nema niti će ikada imati državne atribucije”.

Zvizdić je istakao da na ukupnoj povrsini od 51 197 km2, postoji i postojaće samo jedna država, “a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnopravnim subjektivitetom.”

Zvizdić smatra da su zapaljive izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, opasne i štetne po unutarnje odnose u BiH, jer vraćaju unazad “kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed.”

Premijer Bosne i Hercegovine je poručio da Dodik u nedostatku svježih ideja i programa, nudi samo retrogradnu političku retoriku.

 

NV / NAP

Na vrh