Zvizdić i Šarović razgovarali s delegacijom EBRD-a

14. Mar 2017. | 18:47 | NV
Zvizdic EBRD 140317 foto

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg i  ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su danas u Sarajevu s direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Holgerom Muentom o predstojećoj petogodišnjoj strategiji ove finansijske institucije za BiH.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Šarović zahvalili su delegaciji EBRD-a na dosadašnjoj finansijskoj podršci projektima razvoja u BiH i pozdravili najavljene planove ove finansijske institucije da intenziviraju podršku malim i srednjim preduzećima u BiH te nastave i povećaju podršku projektima u oblasti transporta, komunikacija, energetskog sektora, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je važno nastaviti izgradnju autoputa na Koridoru Vc te cestovno povezati region, ali i raditi na boljoj cestovnoj povezanosti u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano i o podršci projektima koji se provode u lokalnim zajednicama koji su ocijenjeni veoma važnim jer se na taj način stvaraju uvjeti za  ujednačavanje razvoja svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Muenta, podrška EBRD-a razvojnim projektima u BiH u prošloj godini  iznosila je oko 200 miliona eura za finansiranje 15 projekata i ukupno je dostigla oko dvije milijarde eura, a bit će nastavljena i u narednom periodu.

U delegaciji EBRD-a bili su šef Misije EBRD-a u BiH Ian Brown te zamjenici direktora Michael Weinsteini u Odjelu za koordinaciju strategija za zemlje i upravljanje rezultatima i Peter Sanfey u Odjelu za ekonomiju, politike i upravljanje.

 

NV

Na vrh