Zvizdić – Lajčak: Evropski put BiH nema alternativu

21. Nov 2016. | 18:25 | NV
Zvizdic-Lajcak 21-11-16 001

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom i upoznao ga sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Razgovarali su i o realizaciji zadataka na putu BiH ka integraciji u Evropsku uniju i NATO savez.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na pomoći i podršci koju su ministar Lajčak, a i Slovačka Republika u vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom, pružili Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina napravila vidljiv napredak u provođenju reformi i da je spremna za preuzimanje upitnika Evropske unije koji će početkom decembra biti uručen našoj državi.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak je pohvalio i ohrabrio napore Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem za nastavak pozitivnih procesa. Rekao je da Slovačka Republika krajem godine završava predsjedavanje Evropskom unijom i izrazio zadovoljstvo što će u ovom periodu Bosna i Hercegovina dobiti upitnik Evropske unije. Izrazio je želju da BiH što prije dobije status kandidata i da započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Sagovornici su se saglasili da je i u narednom periodu neophodno unapređivati procese pomirenja i jačati regionalnu saradnju.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio  da evropski put nema alternativu i da će Vijeće ministra BiH istrajno raditi na realizaciji svih zadataka i obaveza na putu evropskih integracija. Istaknuo je da je evropski put najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH i naglasio  da  je to težak i zahtjevan proces koji je pun iskušenja i teških reformi.

 

NV

Na vrh