Zvizdić: Ministri iz SDA i Jusko su glasali za Transportnu zajednicu, za ostale ne znam

19. Jul 2017. | 07:56 | NV
zvizdic(65) (1)

“Glasao sam ZA prisutpanje Transportnoj zajednici. To su uradili i ostali ministri iz SDA, a bio sam prisutan kada je to uradio i ministar Jusko iz SBB-a. Za ostale ministre ne mogu tvrditi da li su bili za ili protiv. Mi ćemo materijal vratiti u redovnu proceduru kada se sve procedure iščiste”, rekao je novinarima u Sarajevu predsjedavajući vrijeća Ministara BiH Denis Zvizdić odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentariše izjave ministra Dragana Mektića o tome da su “ministri HDZ-a oborili sporazum o Transportnoj zajednici”.

“Kada govorim o Transportnoj zajednici, to je započeto 2009. godine, a 2010. je Predsjedništvo BiH je odobrilo taj sporazum. Materijal Ugovora je dva puta bio na Vijeću ministara BiH, nismo imali konkretne primjedbe od Vlade RS osim zadnje sugestije i stava nekoliko dana prije Trsta, a to je da oni smatraju da to treba potpisati kada BiH bude članica EU”, kaže Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio je HDZ-ove ministre u Vijeću ministara BiH da nisu dali saglasnost da BiH pristupi Transportnoj zajednici u koju su ušle zemlje regiona na sastanku u Trstu, čime je oko 500 miliona KM iz EU za infrastrukturne projekte u BiH stavljeno na čekanje, od čega 100 miliona KM nepovratnih sredstava, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh