Zvizdić: Očekujem zeleno svjetlo od EU!

Bosna i Hercegovina završila je svoje obaveze prema EU u ovoj fazi evropske agende, tako da očekujem da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća za opće poslove EU u Briselu naša država dobiti zeleno svjetlo za daljnje korake ka članstvu u Uniji, izjavio je za "Dnevni avaz" predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

19. Sep 2016. | 09:30 | NV
Denis_Zvizdić

On će sutra prisustvovati sjednici Vijeća za opće poslove, gdje će s najvišim zvaničnicima država članica EU razgovarati o novim zadacima koji se stavljaju pred BiH.

Danas će se u Sarajevu susresti s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović te šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom, s kojima će razgovarati o stepenu provedbe Reforormske agende. Ovo će biti pripremni sastanak za njegovu diplomatsku misiju u Briselu.

“Evropska komisija je već dala ocjenu o kredibilnoj provedbi Reformske agende. Moja posjeta Briselu upravo je u funkciji razgovora s EU radi dodatnih obrazloženja u vezi s našim napretkom. Zaista očekujem da ćemo građanima prenijeti dobru vijest iz Brisela, a ona ona nam donosi upitnik, što je prethodnik dobivanja kandidatskog statusa, nadam se naredne godine”, kazao je Zvizdić.

Ističe da se, prema svim pokazateljima, može dati realna ocjena o kredibilnoj provedbi mjera iz Reformske agende.

(FENA)

Na vrh