Zvizdić osudio poruke mržnje sa karnevala u Čapljini i pozvao nadležne da reagiraju

12. Feb 2018. | 22:52 | NV
Denis-Zvizdic-1(9)

Premijer Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da izražava zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje, i etničke i vjerske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini ostrašćeni grđani Čapljine tokom manifestacije Velike maškare.

“Njihova morbidna izvedba predstavlja nedopustiv akt koji vrijeđa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i potiče strah”, rekao je Zvizdić.

Tokom karnevalu u Čapljini grupa mladića simulirala je dženazu Željku K., aludirajući na predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića. Iz HDZ-a BiH Komšića od ranije optužuju da nije pravi Hrvat i da ne može biti član Predsjedništva BiH u ime Hrvatskog naroda, piše agencija Patria.

Mladići su sahranu simulirali prema muslimanskim vjerskim običajima, aludirajući na to da Komšić ima podršku bošnjačkih glasača.

Simulirana je i optužnica protiv lika koji simbolizira haaškog suca Carmela Agiusa, koji je osudio bivše čelnike Hrvatske zajednice Herceg Bosna za zločine nad Bošnjacima.

“U vremenu kada treba da težimo civilizacijskim vrijednostima koje su ugrađene i u evropsku konvenciju o ljudskim pravima i koje najjasnije osuđuju diskriminiranje po bilo kojoj osnovi, ovakvo ponašanje pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, neciviliziran i zlokoban postupak”, izjavio je premijer Zvizdić. Poručio je da očekuje od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaustavile i sankcionisale demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje.

 

NV / NAP

Na vrh