Zvizdić-Solberg: Norveška snažno podržava BiH na putu ka EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Oslu s predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg i upoznao je s aktuelnom situacijom u BiH

4. Jun 2015. | 21:30 | S.M
41880


Na sastanku je istaknuto da su odnosi Norveške i BiH jako dobri i da Norveška snažno podržava BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Premijerka Solberg se zahvalila Zvizdiću na prilici da se obrati na koncertu u povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici.

Zvizdić je rekao da Srebrenica mora biti prekretnica u odnosu Evrope prema BiH i u odnosu Evrope i svijeta prema događajima na Balkanu, koji mogu poremetiti nastojanja BiH da kreira stanje trajnog mira, prosperiteta i stabilnosti, što je istinska želja građana BiH.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH dinamiziralo sve procese koji znače ubrzano ispunjavanje uvjeta za pristup EU, odnosno za dobivanje kandidatskog statusa.

U tom smislu, Solberg je čestitala nedavno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dodao da je stupanjem na snagu SSP-a, BiH korak bliže evropskoj perspektivi.

Predsjednica Vlade Kraljevine Norveške iskazala je interes za stanje na zapadnom Balkanu navodeći da je veoma važno jačati regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose što će rezultirati poboljšanju života svih građana.

Na sastanku, na kojem se razgovaralo i o jačanju privredne saradnje, Zvizdić se zahvalio norveškom narodu i državi koji su tokom rata i u poslijeratnom periodu na najbolji način pomagali Bosance i Hercegovce i u BiH i u izbjeglištvu, dajući im posao i mogućnost da rade i žive život dostojan čovjeka, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh