Zvizdić: Upitnik bi mogao biti završen do kraja godine

10. Oct 2017. | 23:02 | NV
zvizdic(93)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sjednice Vijeća ministara kazao je im je upućen identičan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama te smatra da neće dobiti podršku parlamentaraca ukoliko ne budu izvršene izmjene koje se tiču definisanja gdje će novac biti usmjeren, odnosno da on ide za izgradnju cesta, a ne u budžetsku potrošnju, piše bh. novinska agencija Patria.

Zvizdić je potvrdio i da su definisani odgovori na 17 poglavlja Upitnika Evropske komisije te da sva tijela mehanizma koordinacije funkcionišu u skladu s procedurama. Dakle, oko 50 posto odgovora na Upitnik je završeno. Očekuje se da će uskoro početi prijevod na engleski jezik. Zvizdić se nada da će do kraja ove godine pripremljeni i prevedeni Upitnik EK dostaviti Briselu.

Na današnjoj sjednici usvojena je Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala koja je važna za kompletnu državu. Zvizdić je rekao da su primili k znanju materijale koji govore o pozitivnom stanju poput rasta direktnih investicija.

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju informaciju i o tužbi Strabaga protiv Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, a kojom je presuđeno u korist Strabaga na način da će biti isplaćeno 910 hiljada eura. On je rekao da su tražene informacije o pregovaračkoj poziciji BiH, zbog čega se nije željelo ići u pravcu mirnog rješavanja spora, nego arbitraže.

Na pitanje novinara o izgradnji puta Sarajevo-Beograd, predsjedavajući Vijeća ministra kazao je da se od BiH i Srbije očekuje da se postigne dogovor o jedinstvenoj trasi. Dodaje da u BiH još uvijek ne postoji saglasnost o jednoj trasi, odnosno da FBiH i RS predlažu različite trase. Kako kaže, o finansiranju još uvijek nije bilo govora.

 

NV / NAP

Na vrh